Helyi kultúra

2024.02.24. 08:40

Klárafalva múltját idézi egy lajtos kocsi

Szabó Imre

A lajtos kocsi visszanyerte régi küllemét, eredetileg is élénkpiros volt. Fotó: Szabó Imre

A faluban évtizedekkel ezelőtt megszűnt az önkéntes tűzoltóság, emlékét azonban őrzi egy lajtos kocsi, amit az önkormányzat nemrégiben felújított.

Az annak idején lóval vontatott, nagyobb mennyiségű víz szállítására tervezett jármű hosszú ideig egy udvaron várt jobb sorsára, ahol az önkormányzat többek között építőanyagokat tárolt. Idővel nagyon rossz állapotba került, a kerekei például egyszerűen szétestek. Hogy mikor készülhetett és hányszor volt a maga idejében bevetve, mára már feledésbe merült. 

A falu vezetése tavaly késő ősszel szállította el egy tiszaszigeti szakemberhez, aki teljesen rendbe hozta, lefestette – most úgy néz ki, mint amilyen újonnan volt. Boros Zsolt azt mondta, a teljes költség mintegy 350 ezer forint volt. Az összeget a korábbi járdaprogram idején felszedett betonlapok értékesítésével teremtették elő. 

Az önkéntes tűzoltóknak egyébként volt saját épülete, amit irodává alakítottak át, és egy kocsifecskendője is. Ez utóbbit még 2016-ban, a Tűzoltóság Napján a szegedi tűzoltóknak ajándékozták – felújították és ma is az ottani laktanya előcsarnokában látható. A felajánlást a falunak a Csongrád Megyei Tűzoltó Kultúráért Alapítvány oklevéllel köszönte meg, amit a falumúzeumban helyeztek el. Manapság egyébként szerencsére ritkák a tűzesetek Klárafalván.

A felújított lajtos kocsi végleges helyét még keresik. A falumúzeum előtt sajnos nincs elegendő hely, az azonban biztos, hogy a falu központjában, védett, biztonságos helyen teszik majd közszemlére, mint Klárafalva egyik turistacsalogató nevezetességét. Jelenleg a háziorvosi rendelő előtt látható – könnyen lehet, hogy végül ott marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában