Szentes, Szegvár

2024.02.24. 14:43

Újkőkor 3D-ben a múzeumban - (videó)

Valóságos és virtuális túrát is tehet a látogató az újkőkori Szegvárra a Koszta József Múzeum szombaton nyílt régészeti időszaki kiállításán. Az Egy „majdnemvolt” város című tárlaton a korszerű technikát is bevetették a muzeológusok.

Darók József

A híres szegvári lelőhely értékei egészen év végéig megtekinthetők. Fotó: Darók József

A kiállítás Szentes és Szegvár életében is fontos esemény, a házigazda Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszönetet mondott a létrehozóinak.

Egyszerű, de gazdag érzelemvilágot rejtő életük lehetett az akkori embereknek, amire következtethetünk a kiállítás láttán 

– fogalmazott. 

A nagyközséget világhírűvé tevő lelőhely kincsei kerültek ide.

Fotó: Darók József 

Ez azt jelenti, Szegvárnak hatezer éves történelme van, és arra utalnak, hogy ez a terület egykor az úgynevezett Tisza-kultúra fővárosa volt

 – büszkélkedett Szabó Tibor György, Szegvár polgármestere.

Három teremben, öt egységre tagolva járhatja végig a látogató a Koszta József Múzeumban nyílt nagyszabású régészeti kiállítást. – Tűzköves az őskori civilizáció csúcsa volt a Kárpát-medencében –tájékoztatott Cselédes Szilvia régész, aki Hergott Kristóf régésszel és Koszt Ferenc ásatási technikussal a december 31-éig megtekinthető tárlat egyik kurátora. 

Mint elmondta, az úgynevezett sírteremben az újkőkori ember temetkezési szokásait ismerhetjük meg, ezt a részét a kiállításnak a Szegvárról származó, de a Természettudományi Múzeumból kölcsönzött csontokból, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének munkatársai rendezték be. Az állattartó életmód, az anyagi kultúra jelenik meg a következő egységben, majd az idolok, a korabeli istenábrázolások között láthatjuk a Tűzköves lelőhelyen feltárt híres szoborcsoport tagjait, bár a Sarlós istent és a női idolt csak másolatban, minthogy jelenleg Chicagóban vendégszerepelnek egy kiállításon. Egy termet szenteltek az ásatások történetének és mindennapjainak bemutatására. Mindenhol QR-kódok segítségével virtuálisan megforgathatjuk, körbejárhatjuk a tárgyakat, illetve szöveges tudnivalókhoz is juthatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában