Sosem fogy ki az ötletekből Petőné Kis-Kása Krisztina, ha húsvéti tojásról van szó

2024.03.31. 17:30

Tojásfestés újragondolva – Fotók

Petőné Kis-Kása Krisztina kettős életet él, akárcsak egy szuperhős: nappal könyvelőként dolgozik és éjjelente fest. A tojásfestés szezon már márciusban indul, húsvétig pedig akár ötven egyedi tojás is kikerül a szentesi hölgy kezei alól.

Majzik Attila

Húsvétig körülbelül ötven egyedi tojást készít el Petőné Kis-Kása Krisztina.

Fotó: Török János

Egymást érik a szebbnél szebb húsvéti tojások a Pető család házában, a legújabb alkotást, egy nagy kék tojást büszkén mutatja a művész, a négy és fél éves Kira. Ugyan ő még csak hungarocellre fest, az igazi tojások kifújása viszont már az ő feladata. El is kél a segítség tojásfestés közben, édesanyja húsvétra több tucat gyönyörűen díszített tojást készít.

Több évtizedes szerelem

Gyerekkorom óta festek tojásokat, nálam ez már egy több évtizede tartó szerelem – mesélte mosolyogva Petőné Kis-Kása Krisztina. A szentesi könyvelőnek mindene a kreativitás, imád alkotni, legyen szó akár ételekről, akár a körmökről

 – süteményekben is újít, de műkörmösként is dolgozik, csak hogy aközben is szabadjára engedhesse a fantáziáját.

Mindig is ott bujkált benne az alkotó energia: rajztagozatos iskolába járt, képzőművészeti képzést is végzett, most pedig a tojásfestés az, amiben kiteljesedhet.

Hagyomány modern köntösben

A hagyományos népi motívumokat gondolom tovább, modernebb köntösbe öltöztetem és beleszövöm a saját elképzeléseimet. Teli vagyok ötletekkel, és alig várom, hogy megvalósítsam azokat. Ha eszembe jut valami, akkor bármikor nekiállok. Volt, hogy éjszaka beugrott egy kép, azonnal felkeltem, hogy lerajzoljam

 – árulta el. Kriszta hozzátette, mindig saját ötletből dolgozik, de azért nyitott szemmel jár. Azonban ha lát valami érdekeset, azt mindig továbbgondolja a saját elképzelése szerint.

Flitter, lakk és dekupázs

A tojások elkészítéséhez többféle technikát is használ, a temperától kezdve a filcen és akrilon át az üvegfestékig lényegében mindennel fest, amivel nyomot lehet hagyni, a díszítést pedig dekupázs technika, dekor szalag, kristályok vagy flitterek teszik teljessé.

Festettem már körmös gél lakkal is tojást, csak hogy kipróbáljam. Szeretek kísérletezni, sokféle anyagot, eszközt és technikát használni

 – fűzte hozzá.

Egy tojás elkészítése a mintától és a választott technikától is függ, egy óra alatt is kész lehet, de van olyan húsvéti tojása is, amelyen több napig dolgozott.

Egy hónapja tart a tojásfestés szezon

Nálam márciusban már szezon van, de van, amikor hamarabb is nekikezdek. Húsvétig körülbelül ötven tojást készítek. Nincs kedvencem köztük, mindig az az, amelyiken éppen dolgozom, de a barokk tojást nagyon szeretem csinálni 

– mondta el Kriszta.

Általában akkor fest, amikor a többiek alszanak. Férje, Pető László támogatja a hobbiját, ő a biztos háttér, lányuk, Kira pedig már a tojások kifújásába is besegít.

És ha már említettük a szuperhősös hasonlatot: Krisztának van egy szuperképessége is. Úgy tudja kifújni a tojást, hogy külön jön ki a tojás fehérje és sárgája.

Ilyentájt nem kérdéses, hogy mi a menü a családnál, rengeteg rántotta és madártej készül náluk.

Várják a locsolók

Az elkészült tojás-remekekből természetesen jut a locsolóknak is, akik évről évre várják, vajon éppen milyen díszítéssel rukkol ki Kriszta. A Damjanich János utcai óvodának is ajándékozott a tojásokból, a legszebbeket pedig megtartja és gyönyörködik bennük. Bár legtöbbször tyúktojásra fest, már libatojást is díszített, és tervben van az is, hogy megfest egy strucctojást. A tojásfestésre kislányát is szeretné megtanítani.

Nagyon szeret alkotni, ezért szeretném, ha ő is megtanulná a tojásfestést. Szomorú, hogy elsikkad ez a hagyomány és már nem alkotnak az emberek 

– tette hozzá.

Kezdők is belefoghatnak

Petőné Kis-Kása Krisztina azt tanácsolja, hogy bátran fogjon bele bárki a tojásfestésbe, aki csak kedvet kap hozzá.

Érdemes az alapoktól kezdeni, először csak egyszerűen tojásfestékkel befesteni a tojást. Aztán lehet gondolkodni a mintákon, újítani, kísérletezni. A tojásfestés végtelen lehetőséget kínál

 – összegzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában