Szeged

2024.04.15. 20:15

Csaknem másfél évszázados jótékonysági koncertet játszottak újra - Galéria

Koós Kata

Zsigmond Zoltán zongoraművész Franz Schubert Gyászindulóját adta elő. Fotó: Török János

Liszt Ferenc 1879-ben éppen Kolozsváron tartózkodott, amikor meghallotta a szegedi nagyárvíz hírét, hogy március 12-én kiöntött a Tisza, és az akkor 77 ezer lakosú Szegedet romokba döntötte. Azonnal jótékonysági koncertek szervezésébe fogott. Március 14-én Kolozsváron, 26-án Budapesten, április 7-én Bécsben szervezett jótékonysági hangversenyt, amelyeken összesen 8700 forint és 10 ezer korona gyűlt össze a szegedi árvízkárosultaknak.

A Somogyi-könyvtárban hétfőn rendezett Újhodj meg, Szeged! című emlékkoncert a Pesti Vigadóban tartott hangverseny műsorát elevenítette fel, ahol Liszt Ferenc és Mihalovich Ödön zongorázott, Busse Alvin és Ódry Lehel énekelt és Jókai Mór felesége szavalta férje versét. A műsorban Ábrányi Kornél, Charles Gounod, Liszt Ferenc, Anton Rubinstein, Franz Schubert és Richard Wagner művei csendültek fel egykoron és hétfőn is.

A könyvtár Zenei Album elnevezésű programsorozata több évtizedes múlttal bír, amelynek keretében évi három alkalommal évfordulós zeneszerzőkre és előadókra emlékeznek kiállítással egybekötött koncerttel. Hétfőn Jókai költeményét Rechtenwald Kristóf, a zeneműveket Kerényi Mariann, Maczelka Noémi és Zsigmond Zoltán zongoraművészek, valamint Dobrotka Szilvia és Borbély Jácint énekművészek előadásában hallgathatta meg a közönség. 

A programhoz kapcsolódó kiállítás április 23-ig megtekinthető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában