Helyi kultúra

2024.04.20. 09:45

Klárafalván fonták a papírt a hölgyek - Galéria

Nem mindennapi szabadidős tevékenységbe kezdett tavaly október végén féltucatnyi klárafalvi hölgy: elhatározták, hogy elsajátítják a papírfonás rejtelmeit. Munkájuk eredménye most a faluházban látható. A csapat a továbbiakban is együtt marad – ősztől a vesszőfonást szeretnék megtanulni.

Szabó Imre

A klárafalvi faluházban két hétig láthatók a papírfonók munkái. Fotó: Szabó Imre

Minden egyes darab mögött sok órányi munka áll, de örömmel csináltuk 

– mondta a klárafalvi papírfonó kör egyik tagja, Tomán Margit a munkáikból a helyi faluházban rendezett kiállítás apropóján. Mint láttuk, különböző dísztárgyak, dobozok, apró kosarak, sőt fejfedő is kikerült a lelkesen dolgozó hölgyek kezei közül.

A technika lényege az, hogy a papírlapokat csíkokra vágva először egyesével, a két végén megragasztva szorosan össze kell sodorni, majd ezeket befestve és félig-meddig nedvesen fonva lehet dolgozni. A pálcákat persze már otthon megtekerték – akár tévénézés közben is. A papír rugalmassága, finomsága pedig lehetővé teszi, hogy az alkotó szinte bármilyen formát létrehozzon.

A kör tevékenységét lezáró kiállítás megnyitóján elhangzott, a szakkör alapítását az tette lehetővé, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet pályázatot írt ki kézműves csoportok megalakítására oly módon, hogy a nyerteseknek biztosítja a munkához szükséges eszközt és alapanyagot, illetve online felületén a fogások elsajátításához is videós segítséget ad.

Öt embert toboroztunk, aztán csatlakozott még egy. Hogy a pályázati kiírásban ajánlott 18 kézművesség közül melyiket válasszuk, azt már együtt döntöttük el

 – mondta az ötletgazda szervező, Köteles Gertrúd. Azt is elmondta, a községi önkormányzattól kaptak helyet az összejövetelekhez, és a falu a rezsiköltségeket is állta.

Amint a szorgoskodásuknak híre ment, a község lakói is összefogtak, hozták nekik az újságpapírt. Amúgy kiderült, hogy ezek közül a puhábbak alkalmasabbak megformálásra – ilyenre nyomják a Délmagyarországot is – , a vastagabb, fényes oldalakkal nehezebb dolgozni. A hölgyek idővel egyre ügyesebbek lettek: egy-egy pálcát kezdetben egy perc alatt sodortak meg, most már pillanatok alatt megvan.

Mostanáig összesen húsz összejövetelt tartottak és ez idő alatt mintegy hatvan darab készült el. A heti rendszeres kézműveskedés ráadásul nem csak hasznos elfoglaltságot és egy új tudás elsajátítását jelentette, de közösséget is épített.

Nemrég költöztem ide, ezért eddig nemigen voltak ismerőseim

 – vallotta meg Bubori Ferencné. 

Itt munka közben sokat beszélgettünk, barátságokat kötöttünk, beilleszkedtem a faluba

 – mondta.

Bár a papírfonást a tagok most befejezték, továbbra is együtt maradnak: ősztől a vesszőfonást is meg szeretnék tanulni.

Ismét lehet jelentkezni

A Nemzeti Művelődési Intézet vármegyei igazgatóságának helyettes vezetője, Ádók Péter azt mondta, Csongrád-Csanádban összesen 65 hasonló kör szerveződött legutóbb. A pályázati lehetőséget azért találták ki még 2021-ben a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen, hogy a járvány időszaka után újra megerősödjön a közösségi élet. Hamarosan újra lehet pályázni, honlapjukon az Aszakkör nevű mintaprogramnak külön aloldala is van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában