Helyi kultúra

2024.06.14. 19:10

A boroké a hétvége Makón – Galéria

Idén tizenhét borászat száznegyven fajta nedűjét kóstolhatják meg az érdeklődők a Vinom-Dánom bornapokon. A hétvégén közönségszavazással az év makói borát is kiválasztják.

Szabó Imre

A makói borfesztivál hangulatosnak ígérkezik. Fotó: Szabó Imre

A Szent Vince Borrend lovagjainak látványos felvonulásával, illetve Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjével pénteken kora esete megkezdődött a Vinom-Dánom Bornapok Makón. A díszes egyenruhába öltözött borlovagok a városházától a fesztivál helyszínére, a Hagymatikum előtti Makovecz térre vonultak, ahol a hangulatos borkorzón már álltak a neves magyar borászatok fabódéi, illetve a helyi kézművesek portékáit, finomságait kínáló sátrak.

A háromnapos rendezvényt a kulturált borfogyasztás népszerűsítésének szándékával vasárnapig tartják a Maros-parti városban az önkormányzat és helyi civilek, többek között a turisztikai egyesület és a vállalkozói szövetség összefogásával. Az első hasonlót tavaly rendezték meg, és annak ellenére aratott nagy sikert, hogy Makó nem tartozik egyik borvidékhez sem – igaz, a múltban sokáig ismert volt szőlőtermesztéséről.

Idén 17 borászat 140 fajta borát kóstolhatják meg az érdeklődők. A szervezők szándékának megfelelően egzotikus helyekről származók ezúttal nincsenek köztük, képviselteti magát azonban lényegében az összes hazai borvidék és ezek legfinomabb nedűi. Ezek közül, közönségszavazással választják ki az év makói borát Sarró Mihály makói borlovag emléke előtt tisztelegve.

A rendezvényt koncertek és szórakoztató rendezvények sokasága kíséri. A gyerekeket mindkét hétvégi napon késő délutánig játszópark várja. A péntek este sztárfellépője a szabadtéri színpadon a Triász együttes volt, szombaton többek között Party Art’s OK lép fel, vasárnap pedig a Jazzarosa. A focirajongóknak szombaton haza sem kell menniük, ha meg akarják nézni a Magyarország–Svájc Eb-mérkőzést, az élő közvetítés ugyanis látható lesz egy óriáskivetítőn. És vállalkozók számára is szervez szakmai rendezvényt – beszélgetést, illetve fórumot – a vállalkozók szövetsége.

A makói nyár következő szórakoztató programja a szintén hagyományos Beerlak sör-és grillfesztivál lesz július 12-e és 14-e között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában