Helyi kultúra

2024.06.05. 19:10

Előkészítik a terepet: jön a 70. Vásárhelyi Őszi Tárlat

A következő öt évben Nátyi Róbert művészettörténész látja el a Vásárhelyi Őszi Tárlat kurátori feladatait. Az idei, jubileumi kortárs képzőművészeti seregszemle előkészületeiről számolt be az Alföldi Galériában.

Tábori Szilvia

Érkezik a hetvenedik: ismét Nátyi Róbert művészettörténész látja el a kurátori feladatokat. Fotó: Tornyai János Múzeum

Nemsokára regisztrálhatók a jubileumi, 70. Vásárhelyi Őszi Tárlatra szánt alkotások. A kurátori feladatokkal öt évre megbízott Nátyi Róbert művészettörténész az előkészületekről tartott június 5-i vásárhelyi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az elmúlt hét évtizedben sokat változott a művészet, ezzel együtt a kortárs törekvéseket bemutató őszi tárlat is mindig megújul, más és más arculatát mutatja.

Párhuzamos feladatok

Nátyi Róbert úgy látja, egyes időszakokban a kiállítás a magyar művészet egy szűkebb szegmensét mutatta be, ám az ezredforduló óta jóval szélesebb a spektrum. A feladatok egyike fenntartani országos jelentőségét, és ha lehet, emelni presztízsét. 

– Vannak olyan irányzatok, illetve művészek, akik az elmúlt években talán nem jelentek meg kellő reprezentációban. Az elmúlt évek őszi tárlatairól hiányzó idősebb, jelentős, országosan és nemzetközileg ismert és elismert mestereket fontos lehet meggyőzni arról, hogy megjelenjenek műalkotásaikkal – mondta Nátyi Róbert. Ahogy azt is hangsúlyozta, ezzel párhuzamosan – a korábbi rendező-kurátorok törekvéséhez hasonlóan – kiemelt feladatnak tartja bevonzani és rendszeres kiállítóként később is itt tartani a fiatal, illetve középgenerációs művészeket.

Kísérletező művészek jelenléte

A következő öt évre megbízott Nátyi Róbert arról is beszámolt, a Vásárhelyi Őszi Tárlat nem kurátori koncepció mentén alakul, hiszen részben meghívásos, szabad beadásos képzőművészeti esemény, ahol leginkább a festészet képviselteti magát. Ugyanakkor véleménye szerint jó lenne a különböző alkotói stílusok egyensúlyát még inkább hangsúlyozni. 

– Leginkább a realista, figuratív tendenciák jelentek meg az elmúlt évek őszi tárlatain, részint természetesen avantgárd, nonfiguratív irányzatokkal.  Ám ezek egyensúlya ugyancsak fontos szempont, hiszen a képkészítés a 21. században már nem feltétlenül a fatáblákat, a vászont vagy a papírt jelenti; számtalan kísérletező művész dolgozik Magyarországon, új médiumok jelennek meg. Jó lenne őket bevonzani és beintegrálni abba a kiállítás típusba, amit a Vásárhelyi Őszi Tárlat jelent – mondta Nátyi Róbert.   

Fotó: Tornyai János Múzeum 

Regisztráció és beadás

A beadas.oszitarlat.hu regisztrációs felület indulása, illetve minden egyéb tudnivaló, határidő és dátum a június 10-i héten már nyilvánosan elérhető. Az alkotásokat a szokott rend szerint várhatóan július közepén várják a szervezők Hódmezővásárhelyen és Budapesten, a Műcsarnoknál. Azt követően válogatja ki az öttagú szakmai zsűri az idén október 5-én, az Alföldi Galériában nyíló tárlat anyagát.

Addig is, a vásárhelyi Alföldi Galériában június 23-ig még megtekinthető a Vásárhelyi Őszi Tárlat elmúlt évtizedeiből válogató, HETVEN című kiállítás.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában