Helyi kultúra

2024.06.11. 16:00

Nem mosta el az eső a programot – Galéria

A madarak és fák napjához kapcsolódva Szent Miklós kerékpáros körtúrát szerveztek Pusztaszer, Ópusztaszer, Baks és Tömörkény érintésével, a települések az ott működő iskolákkal ugyanis szinte körbeölelik a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetet. A zuhogó eső nem mosta el, csak átalakította a programot: nem a diákok bringáztak el az előadókhoz, hanem azok keresték fel őket a tanintézményekben.

Imre Péter Géza

A természetről, a környezetről szóló előadásokat megtartották.

Fotó: Imre Péter

A baksi székhelyű Szent Miklós Katolikus Általános Iskola pusztaszeri tagintézményének vezetője, Mészáros Zsolt ötlete alapján szervezték a Szent Miklós kerékpáros körtúrát, a diákok sulijuktól indulva tekertek volna el a baksi, a pusztaszeri, az ópusztaszeri és a tömörkényi iskolába, ahol előadásokat hallgattak volna meg a daruról, a Tiszáról és tiszavirágzásról, a Csaj-tóról, a Büdös-székről és a szikes pusztáról. Az említett négy község ugyanis körbeöleli a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetet – tette hozzá Tajti László tájegységvezető.

Zuhogó eső

Az égiek mást terveztek. Kedden délelőtt zuhogott az eső, a kerékpártúrának lőttek, de a szervezők nem jöttek zavarba, először jött a B-, majd a C-terv – utóbbi valósult meg. Vagyis nem az előadókhoz – Puskás József, Albert András, Nagy Tamás és Tajti László – tekertek el a gyerekek, hanem ők látogatták meg a gyerekeket iskoláikban. A pusztaszeri ebéd, a finom gulyás sem a helyi arborétumban készült, hanem a suli fedett bejárata alá húzódott a főzőcsapat. A szülői munkaközösség vezetője, Csillag Renáta elárulta: az ebéden kívül tízórairól és uzsonnáról is gondoskodtak.  

Mindig is feladatunknak tekintjük az iskola rendezvényeinek segítését és támogatását

 – fogalmazott.

Autóval biciklitúrán

A pusztaszeri általános iskola ezer szállal kötődik a természethez, a madárszakkört Tajti László indította és vezette éveken át, Máté Gábor polgármester is oktatott a falai között és annak idején a technika órákon sok fával és cserjével gyarapították a tanintézmény környékét a diákokkal, majd Mészáros Zsolt idejében vált a suli szemlélete igazán természetközpontúvá. Az ő ötlete volt, hogy ha nem is drótszamáron nyargalászva, de autóval járjuk be azt az útvonalat – érintve az iskolákat, ahol benéztünk az előadásokra –, amit a diákoknak bicajjal kellett volna.

Szép, tartalmas, élményekben gazdag nap lett volna, a 45 kilométeres túrát, nagyjából 4 óra alatt teljesíthették volna a felsősök. Persze, nekünk kevesebb idő is elég lesz 

– mondta, mikor beültünk az autójába. Festői szépségű helyeken, a Tisza és Dong-ér gáton is haladtunk, közben Zsolt mindig mondta és mutatta, éppen milyen madár keresztezte az utunkat, a hollótól a gyurgyalagig.

Fontos, hogy mindegyik iskola a tájvédelmi körzet része, szerettük volna erősíteni a Szent Miklós-érzést, szellemiséget, összekovácsolni a négy intézményt és a biciklis program az egészséges életmódra és a természet szeretetére való nevelést is jól szolgálta volna

 – jelentette ki. Hozzáfűzte, ősszel megtartják az elmaradt kerékpáros körtúrát.

A természet marad

Csatlakozva Mészáros Zsolthoz már eddig is sok természetjáró és kerékpáros kirándulást szerveztek az iskola pedagógusai, és ez biztosan így lesz a jövőben is, hiszen a gyönyörű környék, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet „nem szökik el”, mindig ideális és közeli célt biztosít a természet még jobb megismeréséhez. És ezt az igényt, vágyat a legnagyobb eső sem mossa el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában