Helyi kultúra

2024.06.01. 14:45

Sakkozók pusztaszeri honfoglalása - Galéria

Imre Péter Géza

Erős és népes mezőny gyűlt össze a szombati pusztaszeri sakkversenyen. Fotó: Imre Péter

Zsíros kenyér paprikával és lilahagymával, üdítő, kávé – sakkversenyt rendeznek Pusztaszeren a sportteremben. Erről árulkodott a helyszín előtti beszélgetés is: – Az első játszma jó volt, jól sakkoztam, de a fiatal srác elleni partim már nem tetszett...

A VII. Honfoglaló-kupát szombaton tartották, az eseményen 58 sakkozó vett részt, köztük 15 ifjúsági korú, a legfiatalabbakat természetesen a szüleik is elkísérték. A legidősebb, 1938-ban született induló, Váczi Sándor Orosházáról érkezett, a legfiatalabb a 9 esztendős Gut Kende Dávid pedig Budapestről. Több település képviseltette magát, a teljesség igénye nélkül említsünk meg párat a már citáltakon és a házigazda Pusztaszeren kívül: Kiskunhalas, Kecskemét, Gyomaendrőd, Csongrád, Kiskunfélegyháza, Szeged, Balástya és Mezőhegyes.

 

– 2018-ban azzal a céllal hívtam életre a Honfoglaló-kupát, hogy az amatőröknek megmérettetési és az egymással való találkozásra lehetőséget biztosítsak. Az évek során kinőtte magát a verseny, ma már a mezőny 70 százaléka rendelkezik Élő-pontszámmal, ami reális értékmérője a sakkozók tudásának és felkészültségének. A legmagasabb Élő-pontszámmal, 2317-tel a kecskeméti Soós Árpád büszkélkedhet a most indulók közül – mondta el lapunknak Sági Mihály ötletgazda-rendező, hozzátéve, hogy az idei mezőnyben 21 új résztvevőt köszönthettek. Elmesélte, akadt olyan, aki egy fővárosi viadalon hallott a Honfoglaló-kupáról, és akkor határozta el, hogy ellátogat Pusztaszerre, mert kíváncsi a versenyre.

– A sakkozók viszik a hírünket, a jó hírünket szerte az országban, sokan így ismerik meg községünket. Most is erős, nívós mezőny jött össze, elégedett vagyok – közölte Sági Mihály, és már ment is kihirdetni a következő forduló párosítását. A Honfoglaló-kupán érvényesül az olimpiai szemlélet: nem győzelem, a részvétel a fontos. 

Azért álljon itt az abszolút, a korcsoportoktól független végeredmény. Egyéniben Soós Árpád nyert a szintén kecskeméti Marosi Levente és a szegedi Herpai József előtt. Csapatban Kecskemét, Szeged, Kiskunfélegyháza volt a sorrend.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában