Helyi kultúra

2024.06.22. 21:32

Szárnyra keltek a kerecsensólymok

Szabó Imre

A mondákban felbukkanó turul sokak szerint valójában kerecsensólyom. Fotó: Szegedi Fruzsina

Jó évük van a Körös-Maros Nemzeti Parkban költő kerecsensólymoknak: idén szép számban költöttek, és fiókáik neveléséhez is van elegendő táplálék

 – adta hírül honlapján az igazgatóság.

A makói tájegységben például a tavalyi egy pár után idén már öt pár költött. Kettő mesterséges fészekládában, egy mesterséges, gallyakból készült fészekalapon, kettő viszont – örvendetes módon – természetes fészekben. Utóbbiak közül az egyik pár egy hollófészket, a másik egy elhagyott parlagisas-fészket választott.

Június elejére mindegyik ismert fészekaljból kirepültek a fiókák. Három fészekalj nevelkedett a Csanádi puszták közvetlen környezetében, kettő pedig távolabb: egy a Maros-ártérhez közel, egy pedig Földeák határában. A párok összesen 13 fiókát röptettek. A pusztákon most jól megfigyelhetők a fiatalok, amint a vadászatot gyakorolják.

A magyar mondavilágból is ismerős kerecsensólymot egyébként az év madarává választották idén. Európában és Ázsiában honos, vonuló példányai még Afrikába is eljutnak. Elsősorban a ligetes erdőkkel, fasorokkal, ürgés legelőkkel tarkított élőhelyeket kedveli. Magyarországon fokozottan védett, egy példány természetvédelmi értéke egymillió forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában