Helyi kultúra

2024.07.04. 18:46

Művésztelep az álomképek jegyében – Galéria

Országosan is egyedülálló tehetséggondozó műhely a városi és térségi ifjúsági alkotótábor Makón. A művésztelepre meghívott diákok idén az álomkép mottó jegyében alkotnak – a sorrendben huszonnegyedik ezen a héten zajlik az Erzsébet házban.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A rajztanárom javasolta, hogy jöjjek el, mert nagyon szeretek rajzolni és biztos volt benne, hogy jól érzem majd a művésztelepen magamat. Kiderült, igaza volt

 – mondta a városi és térségi ifjúsági alkotótábor egyik résztvevője, a makói Szikszai-iskolában tanuló, 12 éves Dósa Dóra. A lelkes művészpalánta elárulta, 5 évesen kezdett rajzolni. A telep idei mottójának, az álomképnek a jegyében egy fantáziavilág képeit örökíti meg. Kedvenc színe a lila és legszívesebben naplementét rajzol – figyelemre méltó ügyességgel. Ennek ellenére nem művészkarrierről álmodik.

művésztelep
A városi és térségi ifjúsági művésztelep ifjú alkotói lelkesen dolgoznak az Erzsébet házban. Fotó: Szabó Imre

Óvónő szeretnék lenni. Ehhez is jól jön, ha gyakorlott vagyok a festésben-rajzolásban

 – mondta.

Országosan egyedülálló tábor

A makói ifjúsági művésztelepet 2000-ben hirdették meg először és éppen 20 esztendeje folytatja működését városi és térségi szerveződésként. Az országosan is egyedülálló alkotótábor ez idő alatt az itt élő fiatal tehetségek fellegvárává vált, és a helyi értéktárnak is része lett. Idén 15 vendéget fogad – többségük Makóról érkezett, de vannak földeákiak is. A résztvevők szakmai ismereteket a munkát irányító művésztanárok segítségével sajátíthatják el, az alkotások pedig minden évben meghatározott tematika szerint születnek.

Nem csak ébren álmodunk

Oláh Nóra művésztanár, a tábor vezetője a mostani mottóválasztásról azt mondta, azért az álomkép mellett döntöttek, mert nagyon sokféleképpen értelmezhető, megközelíthető.

Álomképeket látunk, amikor éjszaka lehunyjuk a szemünket, és akkor is, amikor a reggeli ébredés után visszagondolunk ezekre. De akkor is hasonlót élünk át, ha valamire nagyon vágyunk vagy gyakran gondolunk rá

 – sorolta.

A táborvezető érdekes módon azt mondta, a gyerekeket külön ösztönözni kellett, hogy munkához lássanak ennek a témának a jegyében. Megjegyezte, úgy tűnik, a mostani fiatalok racionálisan gondolkoznak. De azt is hozzátette, hogy miután a kezdő lökést megkapták, szárnyalt a kreatív fantázia.

Gyarapodik a kollekció

A tábor az Erzsébet házban, az udvar hátsó fedett teraszán zárul egy kiállítással. A gyerekek a hagyományoknak megfelelően közös festményeket is készítettek: az egyik az álom óceánja, amelyben mindenkit egy-egy hal jelképez, a másik az álomfa ágaival, leveleivel jelképezi a résztvevőket. A táborban született képek a művésztelep kollekcióját gyarapítják majd, amely már most is több száz darabos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában