Helyi sport

2007.01.30. 15:19

Risztov Éva pörögni, bulizni – élni akar

A vásárhelyi kötődésű Risztov Éva 2005. október 18-án jelentette be, hogy befejezi pályafutását, véglegesen hátat fordít az úszásnak. Mindenki megdöbbent, sajnálta, hogy így alakult, de megértette őt. Az okokról nem szívesen beszélt, inkább arról, hogy egy teljesen új életet kezd. És ebben nem sok szerep jut a medencének.

Imre Péter

Fotó: Frank Yvette– A szilvesztert baráti társaságban töltöttem – mondta régen hallott vidám, „mosolygós" hangon a telefonba Risztov Éva –, és szolidan mulattunk. Nem fogadtam meg semmit – biztos úgyis megszegném –, nem hiszek az ilyenben, illetve az utolsó naphoz kötődő többi babonában sem. De tiszteletben tartom annak az álláspontját, akinek ez fontos. A barátaim között is akadnak ilyenek.

Ausztriai síbaleset

Nyoma sincs a mogorva, az egész világra haragvó ifjú hölgynek. Úgy pörög, alig lehet követni. De határozott is, tapasztalatokkal vérteződött fel: – Megtanultam, hogy csakis magamra számíthatok, meg édesanyámra, aki felköltözött Budapestre, a közelemben él, sokat segít. Természetesen a bajoktól ő sem tud megóvni... Január elején Auszt-
riában síeltem, és „összetörtem" magam. Mindkét térdemben elszakadtak a szalagok, egy kicsit már rendbe jöttem, de műtétekre lesz szükség. Az első beavatkozásra – a jobb lábam lesz a soros – február 14-én kerül sor, dr. Knoll Zsolt lesz az operátor.

Nem bántotta

– Tartjuk a kapcsolatot, elég rendszeresen beszélünk telefonon, váltunk SMS-t, e-mailt – árulta el egykori edzője, Turi György –, most a dél-afrikai edzőtábor alatt is kétnaponta „beszélgettünk" a számítógép segítségével. Képben vagyok, tudok róla mindent, a síbalesetet, hogy műtétek várnak rá. Az idő mindenre orvosság, és ő is észrevette, belátta, hogy én soha sem bántottam, nem nyilatkoztam róla rosszat és nem is fogok. Kiegyensúlyozott, jó a viszonyom vele és a szüleivel egyaránt.

Lezárt fejezet

Ha ez motorozás – a gyorsasági és a krossz szakággal is kacérkodik, komoly terveket szövöget, idén nem lesz versenye, de az edzéseket nem hanyagolja el – közben történik vele, jót nevet az egészen. Viszont ez egy kicsit bosszantja, hiszen a havas lejtők világában nem kezdő, nyert amatőr versenyeket. Szóba hoztam az úszást. A visszavonulást. Nem láttam az arcát, de a hangszínéből következtethettem rá.

– Igyekszem nem gondolni erre. Nincsenek barátaim abból a körből. Elhatároztam, hogy befejezem, és pontot tettem a „mondat" végére. Számomra az úszás – a versenyszerű, a profi változat – nem létezik. A tavalyi budapesti Európa-bajnokság megnyitójára sem mentem el, nem hiányzott... Barátaim vannak, párkapcsolatban élek, nem tartozik a hétköznapjaimba egykori sportágam. A vízilabdát is azért hagytam abba, mert köze van az úszáshoz. Kiszálltam, és nem is szeretnék visszakerülni abba a közegbe.

Emlékek

Az első testnevelője a Liszt Ferenc Ének Zenei Általános Iskolában Almási Istvánné, Enikő néni volt: – Aranyos, érzékeny kislánynak ismertem meg, és már akkor is nagyon kötődött az édesanyjához. Járt edzésekre, de a testnevelési órákról sem hiányzott. Más sportágak iránt is érdeklődött, atlétikában megyei és országos versenyeken szerepelt. Focizni nagyon szeretett, és ezért az osztályban az ő kedvéért általában ez volt a közös játék. Sokat találkoztam vele az utóbbi időben is, a versenyek alkalmával telefonon gratuláltam. A civil életben is sok sikert kívánok neki!

Pont. Ez a fejezet lezárva. De mit kezd magával? A motorozásról már szóltunk, de érdekli a média világa is. Járt a Komlósi-féle iskolába, a vizsgákat azonban éppen a baleset miatt nem tudja letenni. Visszavárják. Hírszerkesztőként dolgozott egy kereskedelmi rádiónál, otthagyta. Ismert, bombázzák ajánlatokkal, de ő óvatos: – Még fiatal vagyok, 21 éves, nem akarok egy-két hónapos sztár lenni. Hogy miként szeretném magam látni öt-tíz év múlva? Ilyen hosszú távra nem tervezek. Pillanatnyilag csak arra tudok gondolni, hogy a műtétek után mosolyogva ébredjek, és segítség, mankó nélkül végig tudjak sétálni az Andrássy úton.

Nem tervezett ember

Teljesen megváltozott. Ahogy ő fogalmazott: – Már nem tervezett ember vagyok, nem csak arról beszélhetek, amit csinálok, amiről kötelező. Hogy most milyennek látom magam? Milyen vagyok, srácok, lányok? – fordult a barátaihoz. – Azt mondják, tündér, nyugodt, kiegyensúlyozott és idióta. Miért vagyok idióta? Szerintük aki elmegy síelni és összetöri magát, az az. Nem vitatkozom... Nem tudom még mit fogok csinálni. Pörögni, bulizni – élni akarok. Lehet, hogy még a műtét előtt elmegyek motorozni, remélem, a doki nem tudja meg...


Szülői szavak

– Hosszú idő után a minap találkoztam újra a lányommal – mondta az édesapa, Risztov György –, eljött Mártélyra, ott beszélgettünk. Hétköznapi dolgokról esett szó, de főként a síbalesetét tárgyaltuk ki; elmesélte, hogy egy szerencsétlen, rossz mozdulat miatt történt minden. A lovakat el kellett adnom, a kutyákat pedig egy kivételével Éva ajándékozta el. Az fáj – legalábbis így érzem –, hogy engem okol a válásért, de tudja, hogy ő és a barátai mindig szívesen látottak Mártélyon.
– Jót tett neki, hogy kikerült a versenysport taposómalmából, mely olykor deformálhatja a jellemet és a hétköznapi dolgokra nem igazán ügyel – vélekedett az édesanya, Molnár Ágnes. – Van ideje összeszednie magát, figyel a külsejére, van ideje a másik emberre, kikéri a véleményét, és meg is hallgatja azt, megtanult alkalmazkodni. A versenysport befejezése után kereste és megtalálta azt a világot, amelyben jól érzi magát. És ami a legfontosabb: boldog. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában