Helyi sport

2007.03.11. 15:19

Talmácsi ezüsttel indította az idényt

Talmácsi Gábor számára jól indult a motorosidény. A magyar versenyző a világbajnoki nyitófutamon a második helyen végzett Katarban.

Hőség fogadta a versenyzőket Katarban. A Losail Circuit-ot jó néhány kilométerre találhatjuk a fővárostól a sivatag közepén. Mire a holdbeli tájon áthaladva kijutunk a pályára, megfordul az ember fejében, hogy jó felé megyünk-e? Meg akkor is, ha már a harmadik napon autózunk a verseny színhelye felé. A pálya elég kopár, és a dohai fényűzésből sem jutott már ide. Amikor a paddock felé vesszük az irányt, rengeteg biztonsági kapun kell átjutnunk. Az őrök készségesek ugyan, de nem nagyon beszélnek angolul. A másik kellemetlenséggel akkor szembesülünk, amikor dollárral szeretnénk fizetni: ezt a valutát úgy váltják a helyiek, ahogy éppen kedvük van, ezért érdemes minél hamarabb rialra cserélni készpénzünket. A belvárosban úgy nőnek ki a felhőkarcolók, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. A munkások gyorsan haladnak, mivel egész éjjel dolgoznak. Pénz van rá. Most építenek még egy szigetet a tengerbe, a Gyöngyöt, dubai mintára.

Szombat reggelre nyüzsgő méhkas lett a katari versenypálya. Kezdetét vette a sivatagi show. A versenyzők futamlázban, a szerelők folyamatos munkában voltak. A bemelegítés előtt a paddockban sétálgatva sikerült az éppen a boxba tartó Valentino Rossival váltani néhány szót. A Doktor elmondta, nagyon jól megy a motorja, és az ő formája is remek. A katari hőség sem zavarja, kétszer nyert itt, a harmadikra készül. A végén mosolyogva hozzátette: „Nagyon megverem őket, de ezt ne mondja el senkinek." Nem lett igaza.

Talmácsi Gábor az élről indulhatott a 125-ösöknél. A futam előtt menedzserével, Stefano Favaróval a taktikáról beszélgettek a legtöbbet. Talma azt mondta, amennyiben el tud lógni a többiektől, akkor úgy próbál nyerni, hogy ha rajta maradnak az üldözők, akkor nagy csatában szerzi meg az első helyet. Neki sem lett igaza.

Közben a paddock is sokkal mozgalmasabb lett. Megérkeztek az esernyős lányok is, akik rögvest magukra terelték a férfiak tekintetét. Volt is mit nézni, hiszen néhány csapat Amerikából hozott modelleket a reprezentációhoz. A verseny ilyen szempontból is zajlik – melyik boxot veszik körül a legszebb nők. Itt is nagyon erős a mezőny.

Talma futama alatt őrjöngött az Aspar Team boxa, a rajt után az első három helyen mind az ő versenyzőik voltak. Gábor egy kicsit beragadt, és körökön át csak üldözte Faubelt. A főleg olasz szerelők kiabálásától volt hangos a boxutca. A csata egyre nagyobb lett az élen, Asparék attól féltek, hogy Talmácsi és Faubel nem kíméli majd egymást, és egy esetleges ütközés mindkettőjüket elütheti a győzelemtől. Fogytak a körök, a távolság állandósult, majd Talma elkezdett jönni, és megelőzte Faubelt. A spanyol a hajrában visszavette a vezetést. Az utolsó körben Gábor vezetett, majd a célegyenesben, körülbelül fél méterrel kikapott Faubeltől. Talmácsi minden mért edzést megnyert, csak a versenyen sikerült őt legyőzni. Sajnos csak ez számít. Faubelével nem ez történt, az erősebb motor nyerte a futamot. Gábor örült a második helynek, hiszen hosszú még a szezon.

Tamás Ákos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában