Az MVM Szegedi VE kenusa megtalálta az ideális páros társat

2024.06.26. 15:30

Nagy Bianka: muszáj volt változtatni

Nyomasztó volt az év eleje, mélypontok kísérték az útját, aztán a világkupa kirángatta a hullámvölgyből. Mindezt az MVM Szegedi VRE kenusa, Nagy Bianka mondta el a magyar szövetség podcastjében, a Csónakházban, amelyből most egy rövidebb kivonatot olvashatnak.

Nagy Bianka (balról) mélyről jött fel úgy, hogy olimpiai induló lett a klubtárs Kiss Ágnessel.

Fotó: Karnok Csaba

Az MVM Szeged VE kenusa tavaly még Bragato Giadával szerzett kvótát a párizsi ötkarikás játékokra C2 500 méteren, az olimpián azonban már klubtársával, a 19 éves Kiss Ágnessel áll rajthoz. Nagy Bianka a váltás okairól, az azt követő hónapokról, az első válogató utáni reménytelennek tűnő helyzetről, az Európa-bajnoki címről és Párizsról is őszintén beszélt a Magyar Kajak-kenu Szövetség podcastjében, amely megtekinthető YouTube-on és hallgatható Spotify-on.

Karnok Csaba
Együtt nagyon erősek (Fotó: Karnok Csaba)

Nagy Bianka nincs elkésve

Nem túlzás azt állítani, hogy kemény hónapok állnak a szegedi Nagy Bianka mögött. Tavaly a duisburgi világbajnokságon Bragato Giadával C2 500 méteren elért ötödik helyével kvótát szereztek Magyarországnak, ám ezt követően a páros útjai különváltak. Kora ősztől egészen tavaszig kétségek között készült az MVM Szeged VE kenusa, hiszen több lehetséges alternatíva is felmerült, de végül csak a második válogatóversenyre állt össze minden. A hazai kenu szakág feltörekvő csillagával, Kiss Ágnessel alkotott egységük végül nem csak, hogy biztosította helyét az olimpiai csapatban, de a szegedi Európa-bajnokságon aranyérmesek lettek ötszáz párosban.
Nagy Bianka a Csónakház Podcast-ben árulta el, hogy miként sikerült feldolgoznia az elért sikert, valamint azt, hogy hivatalosan is olimpikon lett.

Próbáltam az elmúlt napokban nem az olimpián gondolkodni. A pihenésről szólt ez az elmúlt négy nap. Ahogy elkezdjük a felkészülést , folyamatosan és tudatosan gondolok majd az olimpiára. Egy hosszú felkészülés vár ránk, úgyhogy még nem vagyok elkésve ezzel – vélekedett az immár kétszeres Európa-bajnok kenus.

Szétváltak

Biankának egyszer már sikerült kvótát szereznie Magyarországnak még C1 200 méteren, Tokióba azonban végül már nem ő utazott ki. Ezúttal párosban szerzett indulási jogot, ám a tiszaújvárosi Bragato Giadával szétváló párosuk következtében felmerült, hogy a történelem megismételheti önmagát.

Nagy Bianka
Nagy Bianka társat váltott, megérte (Fotó: Karnok Csaba)

Néha eszembe jutott, de próbáltam nem arra fókuszálni, hogy ez most még egyszer megtörténhet. Bár az idei első válogatón volt egy hasonlóság az előzőhöz képest. Még a körülmények is hasonlóak voltak a jobbos szél miatt. Én úgy gondolom, hogy a ’21-es válogatót a jobbos szél miatt buktam el és most is ez volt Szolnokon. De szerencsére hazai körülmények között Szegeden tudtuk hozni azt, amit kellett. Bár egyesben nem indultam, de nem is az volt a prioritás – emelte ki az olimpiai keretbe került versenyző.

Bianka és Giada 2021 óta rendre összetérdelt a hazai és nemzetközi versenyeken is. A páros igen eredményes volt az utóbbi években, hiszen az U23-as sikerek mellett 2022-ben világbajnoki bronzérmet és Eb-ezüstérmet szereztek C-2 500 méteren. A tavalyi Európa Játékokon a dobogó legalsó fokára állhattak fel, majd jött a duisburgi világbajnokság és a már említett kvótaszerzés, ami után mégis a válás mellett döntöttek.

Nem véletlen született meg ez a döntés. Mindenki látta, hogy sajnos elkezdtünk visszafejlődni. Ez mindkettőnk érdeke volt, hogy ha ki akartunk jutni az olimpiára, akkor muszáj volt változtatnunk. Meg kellett adni a lehetőséget, hogy egy új, jobb egységet találjunk. Én a mai napig úgy gondolom, ha együtt maradunk, akkor a hazai válogatókon nem tudtunk volna nyerni – tekintett vissza a váltás fontosságára Bianka.

Eb-aranyérem

Az év elején Kiss Ágnessel és Opavszky Rékával (UTE) próbálkozott, végül meglepetésre az első válogatóversenyen még Takács Kincsővel (Győr) térdelt össze. Ez a kettes azonban tiszavirág életű volt, hiszen csak negyedikek lettek Szolnokon. Saját bevallása szerint is ekkor érezte magát a legtávolabb Párizstól, szinte már lemondott az olimpiai szereplésről. Végül a szegedi világkupán ötszáz egyesbe elért második helye rántotta ki a gödörből és térdelt össze klubtársával, Kiss Ágnessel, akivel előbb a második válogatót, majd a szétlövést is megnyerték a Bragato Giada, Benkucs Kíra egységgel szemben. Sőt, egy héttel később az Európa-bajnokságon is aranyérmesek lettek és bekerültek az olimpiai csapatba is.

A szegedi kenus nyíltan beszélt az elmúlt hónapok megpróbáltatásairól, a talpra állásról, az új párosról és a leendő helyezésről is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában