A szegedi Nádas Bence két számban is futamgyőzelemmel zárta a napot

2024.06.13. 20:04

Száguldottak a magyar hajók

A gyorsasági felnőtt és para kajak-kenu Európa-bajnokság első napján összesen 16 magyar hajó jutott rögtön az előfutamból a következő napokban rendezendő döntőkbe. A szegedi Nádas Bence két számban is érdekelt volt, és mindkettőben első lett.

Mádi József

Az algyői Kopasz Bálint győri színekben K1 1000 méteren egyeduralkodó volt.

Fotó: Karnok Csaba

A gyorsasági felnőtt szakág első napján a sok-sok futam közepette négy olimpiai és két paralimpiai számban is érdekeltek voltak a magyarok.

A nap rögtön magyar futamgyőzelemmel indult, ami lényeges Párizs szempontjából. Legelőször a két MVM Szegedi VE-versenyzőt, Nádas Bencét és Kuli Istvánt foglalkoztató K4 500 méteres egység szállt vízre, és a spanyol, valamint a lengyel hajók előtt egy első hellyel került egyből a döntőbe. A magyarok előfutamában ott volt a címvédő Spanyolország, valamint az olimpiai és világbajnok Németország kvartettje is, igaz, mindkét nemzet csak a B csapatát küldte el az Eb-re.

– Nagyon jó pálya volt, látszik, hogy mindannyian remek formában vagyunk. És meg tudtuk csinálni a táv közepén azt az evezést, ami kell ahhoz, hogy az ember sikeres legyen K4 ötszázon. Mindenki tudta a feladatát, már a bemelegítésnél éreztük az összhangot és tudtuk élvezni a versenyt is. Egyik itt lévő hajó sem rossz, de máshol máshogy épült fel az év, mint nálunk. Mi most, a válogató után vagyunk csúcsformában, ők tavaszra időzítették ugyanezt – értékelt az MTI-nek a vezérevezős, Nádas, hozzátéve, hogy Csizmadia és Kuli, akik a második válogatón nem versenyeztek, frissességet hoztak a hajóba.

Amúgy a délelőtt 17 magyarokat érintő számában a 18 hazai versenyzőből 12 azonnal döntőbe jutott: nádasék mellett Kopasz Bálint (K1 1000 m), Rendessy Eszter (K1 1000 m), Takács Kincső (C1 200 m), Korisánszky Dávid (C1 200 m), Lucz Anna (K1 200 m), Vajda Bence és Szabó Tamás (K2 1000 m), Kollár Kristóf és Fejes Dániel (C2 1000 m), Kiss Blanka és Lucz Anna (K2 200 m), a szegedi Suba Róbert (VL2 200 m), Bragato Giada (C1 500 m), Csipes Tamara (K1 500 m) és Varga Ádám (K1 500 m).

A délutáni programban újabb hat magyar egység szerepelt, közülük különös figyelem kísérte a Nádas, Tótka K2 500 méteren érdekelt egységet már csak az olimpiai szám miatt is. A duó remekül versenyzett, és majdnem egy másodperccel megelőzve a második olaszokat a futamgyőzelemnek köszönhetően egyből döntőbe jutott.

Ebben a szakaszban az összesen hat magyar hajóból Nádasék mellett további három egység (Adolf Balázs és Hajdu Jonatán C2 500, Csipes Tamara és Gazsó Alida K2 500 méteren, valamint a férfi K4 1000 méteres egység) szintén fináléba került.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában