A szegedi színekben versenyző kajakos várja az olimpiát, de nem izgul

2024.07.10. 12:54

Kuli István: jók leszünk

Összeszokott négyes utazhat majd Párizsba a férfi kajakosoknál. Az MVM Szegedi VE versenyzője, Kuli István ezt vallja, azon pedig még nem igazán izgul, milyen lesz majd az olimpiai részvétel.

Mádi József

Kuli István a csapat munkáját és összeszokottságát emelte ki.

Fotó: Karnok Csaba

– Izgalmasan alakult a válogató, belülről is ilyen volt Kuli István szempontjából?

Kuli István
A szegedi kajakos, Kuli István a ruhapróbán. Fotó: MKKSZ

– Nevezhetjük izgalmasnak, de azért azt sejtettük már előre is, hogy nem lesz egyszerű kivívni az olimpiai indulást. Végül jól alakultak a dolgok, sportolóként pedig az ilyen helyzetekhez hozzá vagyunk szokva. 

– Mikor nyugodott meg teljes mértékben?

– Akkor történt meg mindez, amikor a Nádas Bence, Tótka Sándor duó megnyerte a második válogatót. Az is kellett ahhoz, hogy Csizmadia Kolossal mi is bekerüljünk a párizsi csapatba. Ott már tudtam, hogy jók lehetünk.

– Más országokban régóta szokás a négyesek összeszokása miatti hosszú felkészülés, ez most a magyar négyessel is megtörtént, hiszen régóta együtt dolgoznak. Mekkora előny mindez? 

– Az látszik, hogy azok az egységek jók, amelyek már legalább két szezont együttmentek. Biztos, hogy sokat számít majd, és örülök, hogy így alakult, és hogy ez az egység mehet. Bizonyítottunk, és megérdemeljük, hogy mi vagyunk az indulók. Mint csapat is jól működünk, ezért vagyok optimista.

– Izgul már az olimpia miatt?

– Még azért messze vannak a kajak-kenus események, és emiatt csak augusztus 3-án utazunk ki. Benne vagyunk a munkában, és izgalom semmiképpen sincs bennem. Nem feltétlen lenne jó, ha már most izgulnék. Megpróbálom úgy felfogni, mint egy bármilyen nemzetközi versenyt, így is állok hozzá. Tudom, hogy azért ez az olimpia, de nem szabad túl nagy terhet tenni az esemény miatt magamra, mert ez csak negatívan hathat rám. Várom, mint az összes versenyt.

Kuli István: jók leszünk

– Hogyan alakul addig a program?

– Többnyire Szolnokon edzünk majd, Nádas és Tótka a párost is gyakorolják a négyes mellett, míg egyesben lehet a képességeket fejleszteni.  

– Mi az, ami jól működik, és mi az, amiben még fejlődni lehet az eseményig?

– Az Európa-bajnokságon már látszott, hogy jó formában vagyunk, hiszen azokat az ellenfeleket, akik kvótások és a világkupán megvertek minket, például a szerbek vagy a litvánok, a szegedi Eb-n már legyőztük őket. Brutális volt a fizikai fejlődés, miközben a technikai dolgokat stabilizálhatjuk még. A csapatmunkában ezt lehetne javítani gyakorlással, amely most megvan.

– Hogyan fogalmazná meg az elégedettségi szintjét az olimpiai szerepléssel kapcsolatban?

– Nem akarnék helyezésről beszélni. Ha meg tudjuk azt csinálni, amit tudunk, ha kihozzuk magunkból, amit tudunk, akkor jók leszünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában