A fémhulladék felvásárlási ára is a tőzsdétől függ

A színesfém-kereskedelem az uniós előírások betartása mellett is jó üzlet – akkor is, ha a hulladék árát a tőzsde mozgása befolyásolja. Rossz lóra tesz, aki temetőből lopott rézzel, bronzzal, vagy közlekedési tábla oszlopával állít be valamelyik telepre.

Fémhulladéktelep Vásárhelyen. Alak és anyag szerint válogatnak. Fotó: Tésik AttilaA színesfém-kereskedelem az uniós előírások betartása mellett is jó üzlet – akkor is, ha a hulladék árát a tőzsde mozgása befolyásolja. Rossz lóra tesz, aki temetőből lopott rézzel, bronzzal, vagy közlekedési tábla oszlopával állít be valamelyik telepre. A kicsit is gyanús eredetű holmit már nem veszik át, és minden beszállító adatait följegyzik. Az utóbbi években gyakran előfordult, hogy a rendőrség e nyilvántartás alapján kapta el a színesfémtolvajokat.

Vásárhelyen hivatalosan három vállalkozás is működtet vas- és színesfém-felvásárló telepet. Ezeknek a cégeknek ma már szigorú uniós és környezetvédelmi előírásokat kell betartaniuk, és ez nem csak abból áll, hogy a területen tárolt fémhulladékot anyaga és formája szerint külön kell válogatni.

A város határában, a Csomorkányi úton található Méhfész Bt. tevékenységi köre a legszélesebb: a fémhulladék mellett papírt, műanyag flakonokat, illetve veszélyes hulladékot tárolnak és válogatnak szét. Borbás Lajos, a cég ügyvezető igazgatója szerint a szelektív melléktermékgyűjtés hasznos dolog, és előremutató: előbb-utóbb a lakosság nálunk is teljesen áttér a háztartásban keletkező szemét szelektív gyűjtésére, mert a hulladékot tényleg újra fel lehet dolgozni. A behozott fémek vételi árát a tőzsde mozgása befolyásolja, a vas és a papír ára havonta, míg a színesfémeké hetente változik. Mostanában az alumíniumot kilónként 40-50 forinttól 350 forintig veszik – az ár attól függ, milyen fatájú, alakú az anyag. A vaslemez átvételi ára 15-20 forint, a tömör vasé 20-40 forint kilónként.

A Méhfész telepeire magánszemélyek mellett társaságok is szállíthatnak lomot, azonban jogszabály írja elő, hogy a cégek kötelesek számot adni a keletkező hulladék további sorsáról. A Méhfész – ha a beszállító cég szerződést köt vele – ezt a jelentési kötelezettséget átvállalja. Gyanús eredetű színesfémet nem vesznek át. Amennyiben mégis lopott anyag érkezik a telepre, a rendőrségnek tudnak segíteni, hiszen minden beszállító adatait rögzítik. Borbás Lajos szerint főleg ezért nem próbálkoznak már a tolvajok és a szélhámosok.

A kézikocsival a másik, Kutasi úti átvevőhöz érkező nyugdíjas férfi, Csernák István elmondta, odahaza útban voltak az ócskavasak, idegent pedig nem akart beengedni, ezért hozta el rakományát.

A református temetőtől nem messze – immár nyolc éve – működik a Kaptár utcai vastelep. Üzemeltetője és tulajdonosa, Szántó Jenő emellett állattenyésztéssel is foglalkozik, a vállalkozás könyvelését felesége végzi. Elmondták, hogy a konkurenciától nem tartanak, mert már néhány éve egy kényelmes tempót diktálnak az üzletmenetben. Noha itt működik a legkisebb színesfém-felvásárló a városban, mégis állandó ügyfélkörrel rendelkeznek. Szántó Jenő közölte, hogy náluk sem éri meg gyanús eredetű színesfémeket értékesíteni. Volt, aki a közeli temetőből lopott rezet vagy bronzot próbálta értékesíteni, de a rendőrség a telepen vezetett nyilvántartás segítségével elkapta. Természetesen KRESZ-táblát és hozzá tartozó alumíniumcsövet sem vesznek át.

Presztóczki Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!