Az NDK-ból is jött német

A vásárhelyi német kisebbségi önkormányzat anyanyelvi olvasókört szervez, emlékkönyv kiadását tervezi – és képviselőik tiszteletdíj nélkül dolgoznak. Az Alácsi Aurél vezette testület erősíteni szeretné a több irányból érkezett németek azonosságtudatát. A városba még az NDK-ból is települt család, és oka volt annak, hogy sokan magyarosították nevüket.

Alácsi Aurél azt mondja, azért lehet ritkán hallani róluk, mert munkájukat nem kísérik botrányok. Fotó: Tésik AttilaA vásárhelyi német kisebbségi önkormányzat az 1998-as helyhatósági választások után alakult meg először, és azóta is folyamatosan működik. Az öttagú testület elnöke a kezdetektől Alácsi Aurél, aki kollégáival együtt nem vesz fel fizetést képviselői munkájáért. A várost irányító önkormányzattal a kapcsolat jónak mondható, annak ellenére, hogy támogatást Vásárhely vezetésétől nem kapnak. A két önkormányzat között a kapcsolatot Raguczki Gábor kisebbségi és vallásügyi tanácsos tartja.

A törvény szerint legalább harminc helybeli lakosnak kell a helyhatósági választások előtt jelezni, hogy szavazni kíván kisebbségi testületre. Minimálisan öt jelölt esetén jelöltenként legkevesebb egy szavazat kell az érvényes és eredményes választáshoz. Ezek a feltételek a vásárhelyi német önkormányzatot illetően minden alkalommal teljesültek: tizenöten szavaztak, és öt jelölt kapott egynél több voksot. Alácsi Aurél elnök mellett a testület tagja lett még Fári Róbert mint elnökhelyettes, Walterné Kun Annamária, Doba Daniella és Doba Gergő.

Az elnök szerint azért lehet keveset hallani a német önkormányzat munkájáról, mert a képviselők csendben, botrányoktól mentesen dolgoznak. A törvényben előírt évi négy ülés és közmeghallgatás helyett évente hetet-nyolcat tartanak. Német nyelvtanfolyamokat szerveznek, valamint erősíteni szeretnék a vásárhelyi németség azonosságtudatát.
A városban 2001-ben a KSH adatai alapján harmincnégyen vallották magukat németnek. Alácsi szerint azonban száz és százötven fő közé tehető a német származású polgárok száma Vásárhelyen, ahová a korábbi évszázadok alatt szervezett német betelepítés nem történt.

Több irányból érkeztek német eredetű családok, főként 1945 után: a Vajdaságból, a Felvidékről, svábok Baranya, Tolna megyéből, Békés megyéből Elekről, Erdélyből szászok, illetve az egykori NDK-ból néhányan Vásárhelyen alapítottak családot, és vállaltak munkát. Sokan közülük – politikai okokból – nevüket magyarosították, és nyelvileg is beolvadtak a magyarságba. A német kisebbségi önkormányzat ezért elhatározta, hogy megszervezi a városban élő németség olvasókörét, amelyhez ingatlant kértek a városvezetéstől. Az olvasókörben német könyvtár, német nyelvű családi napközi kisgyermekek számára, valamint klubhelyiség kap helyet, itt tartják a nyelvtanfolyamokat.

December 22-én a Fekete Sas kávézó támogatásával rendezett, vacsorával egybekötött közmeghallgatáson a résztvevők dr. Korell Ferencet választották az olvasókör képviselőjének. Az olvasókör szervezésében a német önkormányzat mellett a 2005-ben létrehozott Lichtner Gáspár Német Kulturális Hagyományőrző Egyesület is fontos szerepet vállal. Az egyesület névadójáról, a 19. századi vásárhelyi plébánosról emlékkönyv készül helyi források alapján. Alácsi szerint a decemberi ülés, az olvasókör szervezése fordulópontot jelent számukra, hiszen szervezett keretek között eredményesebb munkát tudnak végezni.

Presztóczki Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!