Függetlenséget akarnak

Tudatosan építi független képviselői imázsát Dobóvári István Hódmezővásárhelyen. Ennek a politikusi szerepnek úgy, ahogyan ő tervezi, nincs nagy hagyománya a városban. Dobóvári az MSZP és a HVDSZ listáján jutott be a közgyűlésbe, de nem ért egyet a kormány egészségügyi reformjával. A városi oktatás átalakítását támogatja, ezt szerinte úgy kell végrehajtani, hogy a színvonal ne romoljon.

Dobóvári István a lovaival. Fotó: Tésik AttilaA hódmezővásárhelyi közgyűlés az októberi választások után is megőrizte politikai sokszínűségét, annak ellenére, hogy mind a tizennégy egyéni választókerületben a Fidesz–KDNP és az MDF jelöltjei győztek. A kompenzációs listáról mandátumhoz jutott három szocialista, egy munkáspárti, két-két szabad demokrata és MIÉP-es, valamint egy független politikus – aki azzal vétette észre magát, hogy többször is hangsúlyozta: ő tényleg független. Dobóvári István agrármérnök, vállalkozó a Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség (HVDSZ) tagjaként, az MSZP–HVDSZ közös listájáról szerzett mandátumot, azonban kezdettől fogva hangsúlyozza pártonkívüliségét.

– 1989 óta foglalkozom a helyi közügyekkel, de politikai pártnak soha nem voltam, és ma sem vagyok tagja – avat be a kezdetekbe. – A HVDSZ nem politikai párt, hanem társadalmi szervezet, amelynek tagjai különböző politikai elveket követnek, de a várost illetően egységes álláspontot alakítanak ki. Egyébként az MSZP képviselői is elismerték függetlenségemet.

Dobóvári szerint ennek a státusnak inkább előnyei, mint hátrányai vannak. Ilyen előny például, hogy amikor szavazásra kerül a sor, nem köti frakciófegyelem. A politikai megosztottságot illetően úgy véli, hogy a városi ellenzéknek a fontosabb ügyekben most együtt kell működnie a többséggel, viszont az önkormányzatot vezető pártszövetség sem élhet vissza helyzetével: fontos az állandó párbeszéd a két oldal között. Az építő, Vásárhely érdekeit szolgáló javaslatokat kell támogatni, függetlenül attól, hogy melyik oldalról jönnek. Dobóvári olyan várospolitikát igyekszik képviselni, amely nem a konfliktusokat keresi.

– Meggyőződésem, hogy a képviselő csak úgy tud hatékony munkát végezni, ha napi kapcsolatban áll a polgárokkal – mondja Dobóvári.
A kormányzat által életbe léptetett megszorítások Vásárhelyen is nagy változásokat hoznak magukkal. Dobóvári néhány lépést racionálisnak és elfogadhatónak ítél, de például a kórházi reformmal nem ért egyet.
– A városfejlesztési koncepciót jónak tartom, az iskolák összevonásánál arra kell figyelni elsősorban, hogy egyetlen gyermek sem részesülhet alacsonyabb szintű oktatásban – mondja a képviselő.

Presztóczki Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!