Mindszent eladta csatornarészvényeit

Huszonhétmillió forintért eladta Mindszent a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-nek csatornarészvényeit. Zsótér István polgármester nem támogatta a részvénypakett értékesítését.

Kormos Tamás

A részvények eladásával már nem tulajdonosa a mindszenti önkormányzat a város ivóvízhálózatának. Fotó: Tésik Attila

Több hétig vitatkoztak azon a mindszenti képviselők, mi legyen a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-ben (HVSZ Zrt.) lévő tulajdonjogukkal. Ugyanis esztendőkkel ezelőtt a város részvényeket vásárolt, így 5 százalékban tulajdonosa lett a cégnek.
A testület fideszes többsége szorgalmazta, hogy mihamarabb adják el a részvénycsomagot, mert a városnak nincs pénze fejlesztésre. A zrt. az első körben mindössze 3,5 millió forintot kínált az amúgy 35,4 millió forint értékű papírokért. Ezt az ajánlatot persze nem fogadták el a mindszentiek.
Szabó József képviselő szerint mindenképpen érdemes volt eladni a részvényeket. Szerinte már nem lehetett volna magasabb összeget kicsikarni a cégtől, mint 27 millió forint. Egyébként is, hamarosan be kell adni azokat a pályázatokat, amelyekből a fejlesztéseket szeretnék fedezni. Ehhez viszont önerő kell, ami jelenleg nincs.
Antal István képviselő szerint is fölösleges lett volna várni, mert a 35,4 milliót úgysem ajánlotta volna fel a zrt. Antal az eladást ellenzőknek annyit mondott: az 5 százalékos tulajdonjogukkal sem volt semmi beleszólásuk abba, mennyi legyen Mindszenten a vízdíj, valamint évtizedek óta semmi fejlesztést nem hajtottak végre a csatornahálózaton.
Zsótér István polgármester viszont nem értett egyet az eladással. A város első embere szerint nem lett volna szabad elherdálni a város vagyonát.
A napokban tartott rendkívüli testületi ülésen névszerinti szavazással döntöttek a képviselők az ügyben. Az önkormányzat végül 11 igennel, 2 nem ellenében – egy hiányzó mellett – az eladásra voksolt. A két nem egyike Zsótér Istváné volt, a másik pedig azé a Kecskeméti Jánosé, akit Zsótér jelölne alpolgármesternek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!