Sólyom László teleírta noteszét

A szomszéd megyében rétisasokat, túzokokat nézett, majd délután élménybeszámolót tartott a sajtónak a köztársasági elnök Mártélyon. Sólyom László azt mondta, nagyon jól érezte magát a nemzeti parkban, és továbbítja a kritikákat a kormány felé a Vásárhelyi-tervvel kapcsolatban. Az elnök feleségével együtt megnézte az Emlékpontot, a Lázár házaspárral közösen retrokávét is ittak a büfében.

Bakos András

Sólyom Lászlót Lázár János vásárhelyi polgármester fogadta Mártélyon. Fotó: Tésik AttilaSzokásától eltérően közel egyórás késéssel érkezett meg Mártélyra tegnap köztársasági elnök. Sólyom László délelőtt a tízéves fönnállását ünneplő Körös–Maros Nemzeti Park dévaványai területén megnézte a túzokvédelmi állomást, a jelenlétében elengedtek két meggyógyított rétisast, és kétórás túrát tett. Emiatt csúszott a program, de az elnök nagyon jól érezte magát.

A mártélyi üdülőterületen lévő Bodnár Bertalan oktatóközpontban természetvédelmi szervezetek képviselői várták. Közöttük a vásárhelyi Sirkó Zoltán, aki több civil egyesületet is képviselt. Amikor kiderült, hogy találkozhat Sólyom Lászlóval, elhatározta, felveti, hogyan lehetne elérni, hogy a genetikailag módosított növények ügyében végre sikerüljön rávenni az engedélyezést támogató lobbit, hogy álljon végre a nyilvánosság elé. Mert az ellenzők már többször is találkoztak. Mint később kiderült, erről szó is volt a megbeszélésen, az elnök feljegyezte noteszébe az észrevételt.

Sólyom Lászlót Lázár János vásárhelyi polgármester fogadta, az oktatóközpont nagytermében Gallé László, a Csemete Természet- és Környezetvédő Egyesület elnöke mondott köszöntőt, majd a tanácskozás szigorúan zárt ajtók mögött folytatódott.

Sólyom Lászlónak Lázár János polgármester mutatta be az Emlékpontot. Fotó: Tésik AttilaTöbb mint egy órával később egy szemlátomást boldog ember lépett a sajtótájékoztatóra várakozó újságírók elé. Ez inkább élménybeszámoló volt: a köztársasági elnök azt mondta, fontos tapasztalatokkal lett gazdagabb ma is, és nem kell mosolyogni azon, hogy a réti sasokhoz jött el, mert ezen a vidéken a természeti értékek ésszerű kihasználása lehet a boldogulás egyik útja. A természet értékei mellett csak a periférián élő emberek sorsa érdekelte jobban: az elmúlt tizenhét év veszteseié.

Képviselők, tanárok, kórházigazgatók mellett kis falvak polgármestereivel tárgyalt, akik a helyi iskola fönnmaradásának fontosságáról beszéltek neki. Találkozott a helyi románsággal a zsúfolásig megtelt gyulai ortodox templomban. Azért akart megismerkedni a helyzetükkel, mert két hét múlva Romániába utazik hivatalos látogatásra, ahol az ott élő magyarság helyzetéről és a hét évvel ezelőtti ciánkatasztrófáról, a veszélyekről is szeretne tárgyalni. Ellátogatott a Bay Zoltán szakközépiskolába, ahol a kezében tartotta azt a katódcsövet, amely Bay Zoltán egyik eszköze volt, és az űrkutatás hőskorának egyik relikviája.

Fogyatékos gyerekeket látogatott Erzsébet asszony

A hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Óvoda és Általános Iskola fogyatékos gyermekeit látogatta meg tegnap férjének mártélyi programjával párhuzamosan Sólyom Erzsébet asszony. Miután az intézményben folyó munkát megtekintette, a gyermekotthon-részlegbe is ellátogatott, ahol az állami gondozásban élő kicsikkel találkozott. Erzsébet asszony egy nagy ládányi plüssállatot és játékot ajándékozott a kicsiknek, az otthonban az intézmény vezetői kalauzolták végig. A programok végeztével csatlakozott az Emlékpontban megkezdődött tárlatvezetéshez.

Sólyom azt mondta, természetes, hogy a mártélyi találkozón a természetvédő szervezetek támogatást, segítséget, figyelmet kértek tőle, és olykor a kormány munkáját kérték rajta számon. Azt is, hogy a Vásárhelyi-tervből – amely eredetileg egységesen kezelte volna a Tiszát – szimpla árvízvédelmi terv lett. Ezt a kritikát továbbítani fogja.
Az elnök nem adott külön interjút, és a sajtótitkár azt kérte, hogy a tájékoztatón csak a körútjáról kérdezzék az újságírók, aktuálpolitikáról ne. Sólyom László lapunk kérdésére elmondta: bár ő a családjával eddig jórészt hegyekben kirándult, szívesen jön majd vissza erre a vidékre, és elhozza az unokáit is.

Az elnök és felesége délután végignézte az Emlékpont múzeumot, majd a Lázár házaspárral közösen ittak a büfében egy retrokávét, és elindultak Budapestre. A fotósok és operatőrök sajnálták, hogy az elnök nem nézte meg közelebbről a mártélyi holtágat, így a megyénkben nem sikerült róla igazán természet közeli felvételeket készíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!