Több millió forint röppent el Vásárhelyen

Tegnapig tízen vittek vissza fel nem használt szilveszteri tűzijátékot a vevők annak a cégnek, amely három megye húsz településén, így Vásárhelyen is árult engedélyezett pirotechnikai eszközöket. Szegeden összesen két rakétát hoztak vissza a vevők, azokat is azért, mert nem működtek. A többit elhasználták: a vásárhelyiek több millió forintot költöttek pirotechnikai eszközökre.

Kormos Tamás

A piaci konténernél tegnap délután ketten érdeklődtek arról, tényleg vissza lehet-e hozni a megmaradt durrancsokat Fotó: Tésik AttilaA törvény szerint január 5-éig vissza kell vinni a vásárlás helyére a fel nem használt pirotechnikai eszközöket. Aki ezt nem teszi meg, szabálysértést követ el és akár 50 ezer forinttal is büntethető. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a december 28-a és 31-e között Vásárhelyen megjelenő mobil tűzijátékárusokhoz az ünnep elmúltával mennyi rakéta, római gyertya került vissza.

A Szabadság téri piac parkolójában a gyulai székhelyű Leskovics Pirotechnikai Kft. állított fel még tavaly év végén egy árusítóhelyet. A cég két itt dolgozó munkatársától megtudtuk, hogy a törvény által előírt árusítási idő első napjának délelőttjén a vásárlók kedvenceiből, a recsegő sárkánytojásból és a méhecskéből annyit adtak el, mint tavaly négy nap alatt összesen.

Harminchat méhecske volt egy dobozban, ennek ára 1290 forint volt, a tizenkét darabos sárkánytojásért pedig 1150-et kértek. A becslések szerint szilveszter éjjelén a vásárhelyiek több millió forint értékben lőttek fel rakétákat. Hiszen az említett cégen kívül több is forgalmazott kistűzijátékokat.

A Szabadság téri konténer ajtaján lévő papír tanúsága szerint naponta egy óra hosszan várják azokat, akik vissza akarják hozni a fel nem használt eszközöket. A törvény szerint ezt tegnapig kellett volna megtenniük a vásárlóknak, de akik későn kapnak észbe, ma 11 és 12 óra között még elhozhatják megmaradt rakétáikat.

A gyulai székhelyű kft. három megye húsz településén, így Vásárhelyen is forgalmazott kistűzijátékot. A cég ügyvezető igazgatója, Leskovicsné Tóth Mária elmondta, nagyon kevesen hozzák vissza a rakétákat. Olyan esetről nem is tud, hogy bontatlan csomagolású eszköz került volna vissza hozzájuk. Amit visszahoznak, azzal valami baj volt: elázott, így nem gyulladt meg, vagy más probléma akadt vele. Vásárhelyen egyetlen egy sem került vissza, s Szegeden is mindössze kettő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!