Kétszer is megbukott a megyei költségvetés

Kétszer is megbukott a megyei önkormányzat költségvetési rendelettervezete a tegnapi közgyűlésen. Az MSZP–SZDSZ képviselői nem támogatták a büdzsét, a vezetést adó polgári frakcióból pedig négyen hiányoztak, így nem voltak elegen a minősített többséghez. A négyből ketten beteget jelentettek, a másik kettő igazolatlanul hiányzott. Mindkettőt felhívtuk. Egyikük azt kérte, a választ a vásárhelyi polgármesteri hivatalnál keressük.

Bakos András

A negyven megyei képviselőből csak harminc jött el a tegnapi rendes ülésre. A költségvetési tervezet tárgyalását projektoros előadás segítette: a grafikák megmutatták, jelentősen – majdnem egymilliárddal – csökkent a megyei önkormányzat bevétele a tavalyi évhez képest, a kormány elvonásai miatt. Magyar Anna elnök szerint ebben a helyzetben nem lehetett jó, csak kevésbé rossz költségvetést készíteni. Az MSZP–SZDSZ oldaláról Molnár József sérelmezte, miért nem akarja betervezni a második félévre is a vezetés a dolgozók étkezési térítését. Csőke Attila, a pénzügyi bizottság elnöke azt mondta, nem arról van szó, hogy ezt a térítést nem akarják odaadni, csak várnak a második félévig, és az akkori pénzügyi helyzetben újra döntenek ez ügyben. A közgazdász később a sajtótájékoztatón furcsállta, hogy az ellenzék 260 millió forint miatt huzakodott, ami a 16 milliárdos költségvetés töredéke.

Az is fölmerült az MSZP–SZDSZ oldalán, hogy Lamperth Mónika önkormányzati miniszter kérte – s ezt levelében meg is írta –, hogy a megyék minél kevesebb önként vállalt feladatot vegyenek a nyakukba. Ám ebben a költségvetésben épp nőtt az e célra szánt összeg. Nógrádi Zoltán azt mondta, az nem véletlen, most végre a kistérségek segítése, a civil szerveződések támogatása révén a megye túllépheti árnyékát, és nem pusztán kifizetőhely, de a megye településeit segítő önkormányzat lehet. Martonosi György – aki Baláspiri Csaba távollétéig ellátja a polgári frakció vezetésének feladatát – építő jellegűnek értékelte a vitát, Marosvári Attila pedig – az előző két ciklus egyik alelnöke – arra emlékeztetett, hogy az önként vállalt feladatok miatt korábban is voltak viták a két oldal között, de erre a szerepvállalásra szerinte is szükség van. Arra kérte az MSZP–SZDSZ oldalt, szavazza meg a költségvetést. Ő így is tett – így a 19 polgári szavazat mellett az övé volt a 20. De hát 21 igen kellett volna, a baloldal képviselői azonban tartózkodtak, és nemmel is szavaztak páran. Így a rendeletet nem alkották meg. Néhány napirendi ponttal később Martonosi György újabb szavazást kért, de ekkor sem sikerült elérni a minősített többséget.

Az ülés után lapunk felvetésére – miért nem lehetett megszavazni a rendeletet – Kozma József baloldali frakcióvezető azt mondta, ha Molnár József javaslatát elfogadták volna a polgáriak, talán lett volna miről beszélni. A költségvetés megalkotása a többségi frakció felelőssége.

Egy polgári szavazat kellett volna még – de négy polgári képviselő hiányzott. Halmai László influenzáról beszélt a plénum előtt, a folyosón azonban szabotázst emlegettek, azt beszélték, hogy egyes jobboldali képviselők meg akarják leckéztetni a mostani vezetést, és a háttérben a Fidesz belső hatalmi harca áll. A sajtótájékoztatón lapunk kérésére Magyar Anna elmondta, a négyből ketten – Kovács Kálmán alelnök és Gonda János – szóltak, hogy betegek. Ádók János és Ozgyin Mihály azonban nem jelezte előre a távollétét. Az elnök nem tudta, miért nem voltak ott.

Mi felhívtuk Ozgyin Mihályt, aki azzal hárította el kérdésünket, hívjuk föl a vásárhelyi polgármesteri hivatalban Nagy Pétert, majd ő válaszol helyette. Hívtuk Nagy Pétert, aki meglepődött, azt mondta, ő nem válaszolhat, de továbbítja kérdésünket Lázár János polgármesternek, hátha majd ő válaszol. Lázár egyben a Fidesz megyei elnöke is – de nincs benne a megyei közgyűlésben. Mi is kerestük külön, de kollégája vette fel a telefonját. Ádók János – aki civilben a vásárhelyi HVSZ Zrt. igazgatója – azt felelte érdeklődésünkre, hogy munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tudott elmenni az ülésre, de „majd értesülünk a továbbiakról", és sajnálja, hogy nem sikerült elfogadni a költségvetést, jövő csütörtökön majd biztos sikerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!