Jegyzet

2007.01.11. 15:19

Gáz van, babám

"Az uniós klímaváltozási tanulmány szerint sürgősek a teendők, különben a gyerekeink és az unokáink még az Alpokban sem találnak havat, sose mennek a szerelmesek olaszhoni városába, se Korfu vagy Mallorca szigetére – Srí Lankáról már nem is beszélve –, mert ott sivatag lesz és elviselhetetlen hőség."

Sulyok Erzsébet

Bulvárhírek: ebolavírust hurcolhatnak be az országba; kiszárad a Balaton; az Alföldön gyapot terem, a Dunántúlon narancs és banán; a Mátrában mindennaposak az erdőtüzek; az ivóvízkészlet csökken, aszályok pusztítanak, illetve a hatalmas esők.
Skóciának pálmafás a tengerpartja, Skandinávia szörfparadicsom, Velence víz alatt, Görögország viszont totál sivatag.
Halnak a lakosok.

Túlzás? Vagy mégsem? Tegnap – mintegy reakcióképpen a friss uniós tanulmány nyomán keletkezett újságcikkekre – Persányi Miklós magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter nem azt mondta, hogy a szenzációéhes bulvár megint túllőtt a célon, hanem... Az évszázad közepéig világátlagban ötven százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az átlag úgy jönne ki, hogy a fejlett országok 60-80 százalékkal mérsékelnék a kibocsátást. Ehhez az kellene, hogy már 2020-ig csökkentsék húsz százalékkal. Ha ez megvalósulna, akkor csak két fokkal emelkedne az évszázad végéig a Föld átlaghőmérséklete. Hat-nyolc helyett.

Az uniós klímaváltozási tanulmány szerint sürgősek a teendők, különben a gyerekeink és az unokáink még az Alpokban sem találnak havat, sose mennek a szerelmesek olaszhoni városába, se Korfu vagy Mallorca szigetére – Srí Lankáról már nem is beszélve –, mert ott sivatag lesz és elviselhetetlen hőség. Itthon, a belvárosban is. Kiszámolták, hogy már 2071-re bekövetkezhet a klímakatasztrófa, aminek 86 ezer ember eshet áldozatul. (Ki és hogyan számolta ezt ki – ilyesmivel a bulvár nem foglalkozik.)

Mi mégis örülünk. Annak, hogy nem kell fagyoskodni, kesztyűre-kalapra vigyázni, amelyekből minden szezonban elveszik két-három garnitúra. Nem kell nagykabátot venni, halinacsizmát, szibériai nyári sapkát. Nem kell gőzfürdőbe járni, szaunában-szoláriumban melegedni, elég napfürdőzni. Nem kell nagy gázszámlát fizetni, haha, hiába mesterkedik elemi áremeléssel ez az istentől-embertől elrugaszkodott kormány.

Azt mondják: gáz van! De ki figyel oda?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!