Jegyzet

2007.01.23. 15:19

Lapistó és Vietnam

"Mindig így kezdődik: a Lapistóhoz közeli libatelep mellett egymásba értek a televíziós stábok kocsijai tegnap. A közelben védőruhába öltözött emberek hordták elgázosítani a szerencsétlen jószágokat. Ebből még bármi lehet."

Bakos András

Mindig így kezdődik: a Lapistóhoz közeli libatelep mellett egymásba értek a televíziós stábok kocsijai tegnap. A közelben védőruhába öltözött emberek hordták elgázosítani a szerencsétlen jószágokat. Ebből még bármi lehet.

Az azért már kevéssé valószínű, hogy valamelyik kereskedelmi tévé riportere megint a kezébe vesz egy csomag csirkehúst, és szomorúan belemondja a kamerába, hogy mostantól elkezdhetünk félni. Ha mégis megtörténik, a felszólítást sokkal kevesebben veszik komolyan, mint tavaly és tavalyelőtt, nem valószínű, hogy kevesebb baromfihús fogy.

Továbbá várhatóan már nem fog nyilvánosan hattyút boncolni a miniszterelnök fehér köpenyben, fityulával a fején, a kormány tagjai sem oltatják be magukat a kamera előtt. Ha nem bukkan fel másutt a madárinfluenza, fél év múlva nagyon kevesen emlékeznek majd a Lapistó melletti telepre, ahol egy nap alatt 33 milliót érő törzsállományt kellett elgázosítani. Ez mindig így szokott végződni. Kár.

Kár, hogy ezt az állatbetegséget – és mindazt, ami a felbukkanásával együtt jár – nem lehet megelőzni. Az Európai Unió általában tiltja az állatok védőoltását, mert ha nem is betegszenek meg, attól még szórhatják a kórokozót. Vagyis, ha oltanak, nem lehet észrevenni, hol tart, meddig jutott a vírus. A helyzet tehát az, hogy a telepükbe jelentős pénzt invesztáló, a szigorú uniós előírásoknak megfelelő európai, magyarországi termelők sorsa végső soron a dél-ázsiai viszonyoktól függ, mert ott – a WHO szerint – „lehetetlen betartatni" az elemi állat-egészségügyi előírásokat. A betegség pedig fölbukkanhat bármikor. A legrosszabb esetben épp ott, ahol tíz kilométeres körzetben még 18 hasonló telep működik, 43 ezer jószággal, és a közelben működik az ország egyik legnagyobb, baromfihúst feldolgozó élelmiszer-ipari cége, amelynek üzletmenetétől nagyon sok család megélhetése függ. Igaz, az állattartók kárát száz százalékban megtérítik – de ez a jószágok értékére vonatkozik. A befektetett munka elvész.

Ami pedig az emberéletet illeti: ha nincs jobb dolgunk, félhetünk. Tavaly ennyi derült ki a madárinfluenzával kapcsolatos nyilatkozatokból. Az állatorvosok azt mondták, emberről emberre még nem terjedt ez a betegség, és mifelénk nem szokás együtt lakni bambusztutajra ácsolt kunyhóban tyúkokkal, kacsákkal, mint Vietnamban. Mások szerint pedig a vírusok szeszélyesek, kiszámíthatatlanok, és jellemző, hogy az utóbbi ötven évben a legtöbb új emberi influenzajárvány is Dél-Ázsiából indult el.

A hírek most is szaporodnak, mint a tévéstábok Lapistónál. Annyi szűrhető csak le, hogy létezik egy folyamatosan üzemelő és kiszámíthatatlan természeti csapás, ami ugyan nagyon messzire van, mégis kezdeni kellene vele valamit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!