Jegyzet

2009.03.06. 20:37

Ez is férfinap

"Szép vagy, okos vagy, de most már menjél el a boltba! Sörért."

Gonda Zsuzsanna

„A nők gyönyörűek. A nők okosak. Kedvesek. De ha kell, határozottak. A nők gondoskodnak rólunk és gyermekeinkről." A csuda vigye el – hogy nőnapra nőies legyek, de igazából nem ez a kifejezés az, ami eszembe jut, amikor meghallom ezt az ostoba reklámot, ami biztosan nem sértő szándékkal, inkább lustaságból vagy igénytelenségből született. Megteszi azonban példának. Példának arra a közhelycsokorra, amit – különösen nőnap környékén – illik vagy kényelmes a nőknek „ajándékba" adni. Rímben vagy prózában.

Szép vagy, okos vagy, de most már menjél el a boltba! Sörért.

Mert persze a nők kedvesek meg határozottak. De sokfélék is azért. Nőnap. Mi jut eszedbe róla? – kérdeztem a legilletékesebbeket. Egyeseknek a bérszakadék (ugyanazért a munkáért a nők kevesebb fizetést kapnak), másnak a nyafogáshoz való jog, és hogy a Józsi szerint van pasinap is.

A kedvenc válaszom ez a csupán egy napra szóló igény: engem imádjanak, virággal dobáljanak. Másoknak személyes sértés a nőnap, azok miatt a puszik miatt, amit olyanoktól kell elviselniük, akik az év többi napján nem nyálazzák össze az arcukat. Ebből az aspektusból szerinte a nőnap is férfinap.

A lelkesedés tehát korántsem általános, de miért is lenne, így van ez a legtöbb ünneppel. Mert a karácsony elüzletiesedett, a szilveszter kötelező jókedv, a március 15. és az október 23. a tankelkötésről, utcai harcról szól, a húsvétról meg ne is beszéljünk, az egyszerűen borzalmas: jönnek a részeg locsolók, az ember meg ülhet otthon, fogolyként a saját házában.

Nem tudom, mi marad. Biztosan a hétköznapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!