Makó és környéke

2007.01.12. 15:19

A földek öt százaléka öntözhető

Jelentős felmelegedéssel számolnak ettől az évtől a hazai éghajlatkutatók, a 2007-re jósolt aszályos időszak katasztrofális következménnyel járhat a Makó környéki kultúrnövényekre nézve. A térségben öntözésre alkalmas csatorna a termőföldek mindössze öt százalékához vezet.

Illyés Szabolcs

A tavaszias tél szárazsággal is párosul: szeptember óta január elejéig mindössze 57 milliméter csapadék hullott például Makó térségében. Igaz, a gazdák szerint ez a betakarítás során segítség volt, de az őszi talajmunkáknál már gondot okozott. A világsajtó a napokban hírül adta: ennyire jelentős fölmelegedés ilyen rövid idő alatt még nem zajlott le, melegrekordok dőlnek januárban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a felmelegedés Magyarországon, a Kárpát-medencében a világátlagnál gyorsabb lesz, az időjárás szárazabbá, naposabbá, melegebbé válik, ugyanakkor szélsőségekkel, például a korábbinál pusztítóbb árvizekkel is számolni kell a Duna medencéjében. A melegedő időjárás sok szempontból hátrányosan érinti a mezőgazdaságot, kiváltképp a klímaváltozásra igen érzékeny makói hagymakultúrát és a zöldséggyökér-termesztést.

– Komolyabb aszállyal legutóbb 2003-ban kellett számolnunk, akkor alig több mint egymázsányi fokhagymát lehetett felszedni egyláncnyi termőföldről, ami a normális termés negyede. Ha megismétlődne ez a probléma, az súlyos csapást mérne a Makó környéki termelőkre – fogalmazott az előrejelzésekkel kapcsolatban Ruzsity Emil gazdálkodó, aki azonban túlzónak tartja a napokban felröppent hosszú távú előrejelzéseket és a magyar Alföld sivatagosodásával kapcsolatos félelmeket. Elmondta: hasonló klímaváltozást tapasztalhattak a térségben élők 1990 körül is.

– Mindemellett a jelenlegi meleg a növények fejlődése mellett a kártevőknek is kedvez. A petrezselyemgyökér egyik pusztítója például már az ősz óta jelen van a földeken, a télnek, a mínusz 5-10 fokos időjárásnak már ki kellett volna pusztítania, de mivel ez elmaradt, súlyos károkat okozhat a még földben lévő termésben. Csakúgy komoly problémát okozhat a gabonát pusztító gabonafutrinka, aminek a szaporodását szintén nem akadályozta meg a téli hideg – mondta a mezőgazdasági szakember. Hozzátette: a vörös- és a fokhagyma számára gondot a kibújó zöld hajtások elfagyása jelentheti, ha mégis beköszönt a fagy.

A Makó körüli földek alig több mint öt százalékához vezet öntözőcsatorna, és körülbelül 15 százalékuk számára biztosítható még ezen az úton a vízutánpótlás – tudtuk meg Nagy-György Józseftől, Makó önkormányzatának mezőgazdasági tanácsnokától.

Forráshiány miatt valószínűleg nem várható komolyabb öntözőcsatorna-építés a közeljövőben. Pedig az elvezető rendszert fejleszteni kell, mert – ha igazak az előrejelzések – az aszály mellett fel kell készülni a belvízre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!