Makó és környéke

2007.01.01. 15:19

Gyorsabban juthatunk át a határon Nagylaknál

A magyarországi Nagylak önkormányzatának vezetői voltak a romániai Nadlac főterén rendezett csatlakozási ünnepség díszvendégei szilveszter éjszakáján. Déli szomszédunk uniós tagságával tegnap már egyszerűbbé és gyorsabbá vált a határátlépés.

Illyés Szabolcs

Gyarmati András, Nagylak és Ciceac Vasile, Nadlac polgármestere. Fotó: Karnok Csaba– Románia polgárai számára nyomasztóbb volt az utóbbi fél évszázad, mint Magyarországon. Úgy vélem, hogy ezért fogadtuk sokkal fergetegesebb ünnepléssel országunk uniós csatlakozását, mint a határ túlfelén élők két és fél éve. Most az öröm napjait éljük, de nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, reméljük, mindnyájan előnyét élvezzük majd annak, hogy az unió tagjai lettünk – fogalmazott tegnap a romániai Nadlac főterén a városban orvosként dolgozó Katerina Orbán. Megtudtuk: szilveszter éjjel hatalmas fiesztát rendeztek. A nyolcezer lakosú határ menti város közel ötezer polgára vonult az utcára. Reggelre semmi nyoma nem maradt a fiesztának.

Gyarmati András, a magyarországi Nagylak polgármestere díszvendégként vett részt az ünnepségen. A magyar delegáció tagjai között volt még Pulics János, a nagylaki határőr-kirendeltség parancsnoka is.
– Amikor a jelképes, vörös határvonalhoz értünk, senki sem várt bennünket, ám akkor felhangzott a fúvószene, és a határ túlfeléről nem kevesebb, mint ezerötszáz nagylaki vonult ki a fogadásunkra, elképesztő volt az öröm, ami az emberekről sugárzott. Legalább háromszor ennyien várták együtt az éjfélt a nagylaki főtéren, majd a magyarországi éjfélt is megünnepelték – fogalmazott Gyarmati András, aki beszédet is mondott az ünnepségen.

Magyar és román határőr közösen ellenőrzi a Romániából érkező autósokat, akiknek csak egyszer kell megállni a határon. Fotó: Karnok CsabaHajnaltól már egészen új rend fogadta a határon átkelőket, hiszen mindkét oldalon egyvonalasra szűkült az ellenőrzés. A változások egyik érdekessége, hogy a Romániába átlépőket a korábbi, román oldalon magyar határőrök vizsgálják át, míg a hazánkba belépni szándékozókat a magyar Nagylaknál román határrendőrök fogadják. Így a korábbinál kétszer gyorsabban lehet a határon átkelni, ezzel már fogadóképessé vált mindkét kirendeltség az M43-as gyorsforgalmi út ide érkezésére is, ami a tervek szerint a román oldalon is autópályaként folytatódik majd.

Ciceac Vasile, Nadlac polgármestere lapunknak elmondta: január elsejétől immár nekik is lehetőségük nyílt rá, hogy közvetlen uniós forrásokra pályázhassanak, így minden bizonnyal felgyorsul a térség gazdasági fejlődése. Persze árnyoldala is van a csatlakozásnak – a határ mindkét felén üzletek és szolgáltatások váltak feleslegessé.

– A határ román oldalán megszűnik minden spedíciós vállalkozás, tizennégy állatorvosunk is állás nélkül marad, összesen több mint kétszáz új munkanélkülivel számolhatunk. Mivel megszűnnek az egykori semleges területen működő vámmentes boltok is, mindez együtt több milliárd lejes adóbevétel-kiesést jelent, de reméljük, a pályázati források ennél több bevételt hoznak városunknak – fogalmazott Ciceac.

Gyarmati Andrástól még megtudtuk: ebből a szempontból a magyarországi Nagylakot is fájdalmasan érinti a román csatlakozás, hiszen nyolc nagylaki spedíciós vállalkozásból öt biztos, hogy idén már nem működik itt tovább. A település azonban reméli: a szabaddá váló, korszerű és felszerelt, határ menti üzleti ingatlanok számos befektetőt vonzanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!