Makó és környéke

2007.01.03. 15:19

Három év után nőttek a piaci díjak

Átlagosan 15 százalékkal emelkedtek a piaci bérleti díjak január elsejével Makón, ám az autóból árusítás tarifáját több mint duplájára, 360-ról 800 forintra emelte a városvezetés. A makói és a környékbeli falvakban élő őstermelők a díjemelésen túl is válságosnak tartják a helyzetüket.

Illyés Szabolcs

Szabó Károly: Nem tehetek mást, ki kell jönnöm a piacra, és itt kell árusítanom. Fotó: Illyés Szabolcs– Elhiszem, hogy jogos, de mégis igencsak zsebbe vágó, hogy idén már járulékot kell fizetnünk, drágul a rezsi, és most az árusítási helyért is több mint kétszer annyit kell fizetnünk, mint eddig. Egyre nehezebb őstermelőként boldogulni, de nem tehetek mást, ki kell jönnöm a piacra, és itt kell árusítanom azt, ami a kertben megterem, hiszen nincs más kereseti lehetőségem – mondta a makói Szabó Károly, aki kertjében és családja igási tanyáján foglalkozik zöldségtermesztéssel.

– Váratlanul ért minket, autóból árusítókat, hogy ezt az egy díjtételt több mint 120 százalékkal emelte a város. Persze nem vitatom, hogy szükséges volt az emelés, és valóban nem volt igazságos, hogy mi kevesebbet fizessünk, mint a pultról árulók. Mégis jólesett volna, ha bennünket, árusítókat is megkérdeznek: mi a véleményünk az emelés ilyen mértékéről. Bár most már jobban megérné pultról árulni, mégsem tehetek mást, hiszen a vevőköröm már megszokta, hogy itt vagyok, ha átköltöznék, lehet, hogy elölről kellene kezdenem a kapcsolatok építését – folytatta Szabó Károly, aki az év második felétől már 360 helyett napi 800 forintért állhat csak meg kombijával a kijelölt helyen. Az őstermelő még elmondta: az emelés és a drágulások ellenére egyetlen ismerőse, kollégája sem hagy fel a piaci árusítással, hiszen a legtöbbjüknek létkérdés az árusítási lehetőség.

Az elárusítópultoknál is méltatlankodás fogad, a termelők egymás szavába vágva sorolják, hogy mi és miért nehezíti meg a sorsukat, ám senki sem vállalja nyilatkozatát névvel. Van olyan asszony, aki Ferencszállásról a családja tudta nélkül, titokban jár fel a makói piacra a frissen megpucolt kacsával-csirkével, hogy kiegészítse szerény nyugdíját. Elmondta: megharagudnának rá, ha kiderülne, hogy piacozni kényszerül.

Az átlagosan 15 százalékos bérletidíj-emelkedés is kellemetlenül érinti őt és a szomszédságában árulókat is, ám nem ez a legnyomasztóbb, van olyan idős asszony, aki elmondta: átélt ő már ilyen megszorításokat, csak akkor még 1945-öt írt az ország.

A piac vezetője, Rózsa Istvánné elmondta: legutóbb 2004-ben emeltek díjakat, így már igencsak időszerű volt az emelés, hiszen minden rezsi jelentősen drágult az utóbbi három évben. Az átlagos emeléstől eltérő, több mint 120 százalékos drágítás egyedül az autóból árulókat érintette, ám az igazgatónő elmondta: itt januárig 10 négyzetméteren alkalmanként 360 forintért árulhatott az a néhány bérlő a piac hátsó bejáratánál kialakított helyeken, míg a két négyzetméteres pultért ennél sokkal többet kellett fizetni. Rámutatott: a háromszoros drágítás ellenére még most is jobban megéri innen árusítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!