Makó és környéke

2007.01.29. 15:19

Kevesebb gond lesz a belvízzel

A makói Lesi városrész lakóinak idén minden bizonnyal kevesebb problémájuk lesz a belvízzel: a napokban elkészült a mélyen fekvő terület egy részének vízelvezető csatornája, és a munka folytatódik tovább. A beruházás a Lúdvári utca környékét is tehermentesíti – azt a részt, ahol eddig a legkritikusabb volt a helyzet.

Bíró Dániel

Papp Lajosné bízik az új csatornában. Fotó: Gyenes KálmánA Lúdvári utca lakóinak kálváriájáról többször tudósított lapunk: az ott élők évek óta mindig aggodalommal figyelték a Maros vízállásáról szóló híreket. A terület ugyanis a Maros árterének közvetlen szomszédságában, a töltés lábánál fekszik, ráadásul mélyebben, mint a hullámtér, így telkeiket, udvaraikat minden áradáskor elöntötte a víz. Amikor tavaly júniusban felkerestük az ott élőket, már hetek óta vízben állt mindenük, a terület egyetlen csatornája ugyanis nem tudta mentesíteni az egész környéket. A lakók azon bosszankodtak, hogy ugyanúgy fizetik a helyi adót, mint bárki más, hiszen lakókörnyezetük belterületnek minősül, még sincs egyetlen olyan kiépített csatornájuk sem, ami levezethetné róluk a vizet.

A helyzet azóta megváltozott – hívta fel a figyelmünket a napokban Papp Lajosné, aki a lakók érdekében korábban többször felkereste szerkesztőségünket, de az önkormányzatot is. A nyugdíjas asszony nagy örömmel számolt be arról, hogy a novemberben megkezdett munkálatoknak köszönhetően mostanra a Lúdvári utca jelentős részében, valamint a Tüzép-telep szomszédságában végig elkészült a betontálcás vízelvezető árok, egészen a szivattyútelepig. Mély és széles, remélik, jól vizsgázik majd tavasszal, és nem kell attól tartaniuk, hogy ismét körbezárja otthonaikat a feltörő áradat. Most, miután elkészült a csatorna, kötelességüknek érzik, hogy rendszeresen tisztítsák majd a házuk előtt az árkokat, annál is inkább, mert az építkezéshez nem kellett anyagilag hozzájárulniuk.


Lesz út is?

A város pályázati támogatásból tizenegy és fél millió forintot fordít most Lesiben a belvízmentesítésre – tudtuk meg a körzet önkormányzati képviselőjétől, Bakos Gábornétól. A munka nemcsak a Lúdvári, hanem a Névtelen utcát és a Vasút sort is érinti, s várhatóan tavaszra fejeződik be teljesen. Összesen 633 méter csatorna készül. A legtöbb helyen teljesen új vízelvezetőt kellett kialakítani, mert ahol egyáltalán volt, ott sem bizonyult használhatónak a régi. Bakos Gáborné egyébként már egy másik probléma megoldásán is gondolkozik: szeretné megszervezni, hogy Városrész legfontosabb utcája, a Vasút sor szilárd burkolatot kapjon – ehhez azonban már a telektulajdonosok anyagi hozzájárulására is szükség lesz. 

Varga Márta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!