Makó és környéke

2007.01.15. 15:19

Kevesebb mezőőr

Bár az ellenőrzésre szoruló terület nagysága nem csökkent, idén a megszorítások miatt a tavalyinál eggyel kevesebb, összesen három mezőőr járja a Makó körüli 17 ezer hektárnyi földterületet.

Illyés Szabolcs

– Az utóbbi hónapokban három esetben is tetten értünk termény-tolvajokat, de a lopással okozott károk már nem olyan nagyok, mint évekkel ezelőtt – mondta Garai János, a makói mezőőrök irányítója. A szolgálat működésének kezdetén olykor három láncon is felszedték a termést az éj leple alatt, ezzel volt, hogy 5-6 milliós kárt okoztak a termelőnek. Ma a legmagasabb kártételek 3-400 ezresre tehetőek. Tehát volt hatása a mezőőri munkának. Épp ezért a szolgálat tagjai szomorúan vették tudomásul, hogy a megszorítások jegyében januártól egy kollégájuktól meg kellett válniuk.

A termelőket is érinti a mezőőrökkel kapcsolatos megszorítás, hiszen a makói képviselő-testület döntése értelmében ettől az évtől 10 százalékkal többet kell fizetniük a szolgálat támogatásáért: eddig hektáronként 600 forintos járulékra kötelezték évente a gazdákat, ez az összeg most 660-ra módosult. Ez a pénz azonban nem elegendő a szolgálat működtetéséhez Makó térségében. A kifizetett támogatások mértéke nem állandó, ezért kényszerült a város leépítésre – mondta lapunknak Nagy-György József, az önkormányzat mezőgazdasági tanácsnoka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!