Makó és környéke

2007.01.11. 15:19

Ma eldől, Németh Sándort szabadlábra helyezik-e

A Németh Toll Kft. ügyében eljáró bíró ma dönt arról Szegeden, hogy megszüntetik-e a cég ügyvezetőjének előzetes letartóztatását. Az adócsalás miatt vizsgált vállalkozás egyébként ingyen tisztítja Klárafalva és Ferencszállás szennyvizét. Ha az eljárás közben tulajdonosváltásra kerül sor, törvény védi a két település ötszáz háztartását a díjemelés ellen.

Illyés Szabolcs

Ha Némethet kiengedik, nem mehet a klárafalvi tollszárító üzembe. Fotó: Karnok CsabaA szegedi városi bíróság épületében mára rendelt el ülést a nyomozás ügyében illetékes bíró az adócsalással gyanúsított klárafalvi vállalkozással kapcsolatban. A testület valószínűleg még a délelőtt folyamán dönt arról, hogy szabadon engedhetik-e a decemberben letartóztatott cégvezetőt – tudtuk meg Bariné Tóth Évától, a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől.

– Ha az ülésen a gyanúsított számára kedvező döntés születik, biztos, hogy lakhely-elhagyási tilalom mellett mehet haza, ami azt jelenti, hogy lakhelyét, Makó közigazgatási határát nem hagyhatja el addig, amíg más döntés nem születik. A feltételezett adócsalással kapcsolatos ügy még nyomozati szakban van, a rendőrség vizsgálódik, így ezzel kapcsolatban több információt nem közölhetünk – tette hozzá a szóvivő.

Mint ismeretes, múlt év végén kezdett vizsgálatot a nyomozóhatóság a Németh Toll Kft. ügyében, többmilliárdos áfa-visszaélést sejtettek. A vámhatóság akkor úgy nyilatkozott: alapos a gyanú, hogy a cég tollszállítmányt „járatott körbe" a szerb határon, kilépéskor visszaigényelték a forgalmi adót olyan tételek után, amit változatlan állapotban szállítottak vissza Magyarországra.

Az ügyvezető sorsától több száz dolgozó kenyere függ – és két település szennyvizének sorsa is.
– Minden ferencszállási és klárafalvi portával, összesen közel ötszáz háztartással áll kapcsolatban a Németh Toll szennyvíztisztítója, ami ingyen fogadja be a folyékony hulladékot – mondta lapunknak Domokos István, Ferencszállás első embere. – Ha esetleg tulajdonosváltásra kerülne sor, akkor sem kellene tartanunk attól, hogy aránytalanul drágul a csatornadíj, hiszen a tisztítóműre Klárafalva és Ferencszállás is szolgalmi jogot jegyeztetett be, és jogszabály határozza meg azt a maximumot is, amit a tulajdonos elkérhet a tisztításért cserébe.

Fekete József, Klárafalva polgármestere sem aggódik amiatt, hogy jelentős többletterheket kellene viselnie a település lakóinak, ha a vizsgált cég tulajdonából esetleg kikerülne a tisztítómű. A polgármester hozzátette: a faluban sem érezhető feszültség emiatt.

– Ha eladják az üzemet, nyilván tárgyalnunk kell a tisztítótelep új birtokosával, érvényesíteni fogjuk jogainkat. Jelentősebb költséget inkább a tisztítómű fenntartásával kapcsolatban várhatunk, hiszen a felhalmozódó szennyvíziszap kezelését és az esetleges rekonstrukciót feltehetően nem vállalja ingyen a tulajdonos. De erről csak évtizedek múlva kell tárgyalni – mondta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!