Makó és környéke

2007.01.22. 15:19

Makói férfi vesztette életét Irakban

Makói volt az a magyar biztonsági ember, aki a múlt héten vesztette életét Irakban, a terroristák egyik rajtaütése során. A férfi korábban komoly katonai kiképzést kapott. Németh Jánosról már írtunk: amikor békefenntartóként szolgált Irakban, szabadsága idején a makói polgármester is fogadta. Harminchárom éves volt.

Bagdadi utca egy terrortámadás után ugyanazon a napon, amikor Németh János is áldozatul esett. Irak fővárosában ez mindennapos látvány Fotó: MTI/AP/Adil al-HazaliInformációink szerint egy korábban békefenntartó katonaként szolgált makói, Németh János volt annak a rajtaütésnek a magyar áldozata, amely a múlt hét közepén Bagdadban történt.

Harminc terrorista támadt rájuk

A külügy tájékoztatása szerint mintegy 30 fegyveres támadt szerdán, helyi idő szerint délután fél egy körül az amerikai Nemzeti Demokratikus Intézet munkatársait és kísérőiket szállító konvojra. Egyes információk szerint tőrbe csalták őket. A három gépjármű elleni fegyveres rajtaütésben a makói férfin kívül egy horvát és egy iraki állampolgárságú biztonsági őr is életét vesztette, a negyedik áldozat pedig az amerikai kongresszus alapítványa által finanszírozott Nemzeti Demokratikus Intézet női alkalmazottja volt.

A támadást idő közben az Iraki Iszlám Állam nevű, az al-Kaida terrorszervezethez kötődő szunnita csoport vállalta magára. „Isten dicséretére, könnyű és félnehéz fegyverekkel és RPG-gránátvetőkkel a bagdadi Jarmuk negyedben végrehajtott támadásban megsemmisítettük a cionista Moszad két terepjáróját, egy harmadikat pedig súlyosan megrongáltunk." – olvasható egy iszlám honlapon megjelent közleményben. Az al-Kaida ugyanis általában az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tagjainak titulálja azokat a külföldieket, akiknek nem ismeri az állampolgárságát.

A négy halálos áldozatot követelő támadásban a magyar biztonsági őrt szállító autó lángra lobbant, úgy tudjuk, a makói férfi és a mellette ülő társa összeégett. Az áldozatokat és a járműveket amerikai katonák védett helyre szállították, a holttestek azonosítását az amerikai hadsereg halottkémei végezték el.

Dísztőrt kapott a polgármestertől

Németh korábban – Szolnokon – a híres Furkó Kálmán-féle csapat tagjaként deszantos kiképzést kapott. Ez lehet a magyarázata, hogy a támadás utáni órákban elterjedt: a magyar áldozat katona. Furkó Kálmán, a hatdanos karatemester 2001-es nyugállományba vonulásáig a Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnokhelyettese volt, ő irányította a magyar zöldsapkás alakulat tagjainak a kiképzését. A magyar elitalakulat az Iraki Szállító Kontingens szállítmánykísérő alegységeként dolgozott 6 hónapon keresztül – most részt vesz az ISAF misszióban, Afganisztánban.

Németh Jánosról tehát nem túlzás azt mondani, hogy ízig-vérig katona volt. Lapunk olvasói három évvel ezelőtt ismerkedhettek meg vele: akkor azért írtunk róla, mert mint Irakban szolgáló makói békefenntartót, szabadsága idején fogadta a város polgármestere, Buzás Péter – meg is ajándékozta őt egy díszes tőrrel. Akkor már hat esztendeje szolgált szerződéses katonaként, éppen szakaszvezetői rangban.

Azt mondta, nem gondol a veszélyre

A rokonszenves fiatalember akkor tétovázás nélkül válaszolta egy kérdésünkre: soha, egy pillanatra sem gondolt arra, hogy az élete az állandó terrortámadások miatt veszélyben van. Békefenntartóként egyébként korábban is tevékenykedett, Cipruson és Macedóniában. János felesége akkor azt mondta, mindenben támogatja választottját, de örül, hogy János úgy tervezte, ha a féléves iraki szolgálat ideje letelik, végleg hazatér. Abban, hogy másképp döntött, nyilván nem csak a kalandvágy és a küldetéstudat játszott szerepet: úgy tudjuk, az ott biztonsági feladatokat vállalók kezdő fizetése tízezer dollár fölötti – ő viszont tudomásunk szerint mint nagy tapasztalatokkal és helyismerettel rendelkező ember, már vezetőként dolgozhatott.

Harminchárom éves volt, feleségét és kétesztendős kislányát hagyta itt örökre. A hét végén felkerestük özvegyét, ő azonban mély gyászában nem kívánt a nyilvánosság elé állni.

A harmadik magyar áldozat

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány magyar dolgozhat Irakban, becslések szerint több tucatnyian lehetnek. A külföldre utazóknak nem kötelező regisztráltatni magukat. Az viszont ismert, hogy a szerdán meghalt magyar biztonsági őrrel háromra emelkedett Irakban az amerikai invázió óta életüket vesztett magyar állampolgárok száma. 2003. november 17-én egy ellenőrzőpontnál, Ramádiban öngyilkos merénylőnek vélték, s ezért amerikai katonák lelőtték Varga-Balázs Pétert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatóját, aki egy, az amerikai hadsereget kiszolgáló egészségügyi cég alkalmazottjaként dolgozott a háborús övezetben.

Fél évre rá, 2004. június 17-én egy ukrán bázisra tartó, Hillából indult, ivóvizet szállító magyar katonai konvoj járművei mellett pokolgép robbant, s annak repesze megölte Nagy Richárd 27 éves szakaszvezetőt. A katonát a helyszínen sikerült újraéleszteni, de Bagdadban a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!