Makó és környéke

2007.01.11. 15:19

Marostól a Niagaráig

A Maros Táncegyüttes egyik gyermekcsoportjában tanulta az első lépéseket, a napokban pedig három hónapos amerikai turnéra indul az Állami Népi Együttessel a makói Pápay-Kószó Daniella. A művészeti szakírói diplomával is rendelkező fiatal nő a Magyar Concerto egyik szereplőjeként utazik az óceán túloldalára.

Pápay-Kószó Daniella a színpadon. Fotó: DVAz alig húszéves makói lányra szorgalmas diákként emlékeznek egykori tanárai. Pápay-Kószó Daniella nem csupán a tanulásban és a különórákon jeleskedett: már tízéves korában felfedezte tánctehetségét Tóthné Döme Mária, a Maros Táncegyüttes művészeti vezetője. A kislányt először versenyekre készítette fel, majd társait jóval megelőzve kapott feladatokat a nagy együttes koreográfiáiban. Nem is csodálkozott rajta senki, amikor a pályaválasztáskor eldöntötte: Budapesten folytatja tanulmányait a Táncművészeti Főiskola előkészítőjének számító, néptánc tagozatos középiskolában.

A család aggódva engedte el a fővárosba a kamaszlányt, de Daniella hamar bebizonyította: ilyen fiatalon is megállja helyét a nagybetűs életben. Egy próbatánc után már középiskolásként felvették a néptánckultúra egyik legrangosabb képviselőjének számító Magyar Állami Népi Együttesbe, és onnantól kezdve egyszerre tanult és dolgozott. Az ezredforduló évében hivatalosan is szerződtette az együttes, közben elvégezte a középiskolát, tavaly pedig táncművészeti szakíró diplomát szerzett.

Az, hogy mindössze tizenhat évesen bekerült a profi táncművészek világába, már önmagában figyelemre méltó teljesítmény. Ám Daniella sokkal büszkébb arra, hogy mind ez idáig megmaradt a világhírű együttes tagjának. Már a próbákon és az előadásokon való részvétel is embert próbáló feladat, hiszen komoly fizikai megerőltetés ez az egész test számára – nem beszélve a koncentrációról és a fegyelemről, amit egy sikeres produkció minden résztvevőtől megkövetel. Az elmúlt hat évben számos sikeres előadásban láthatta a közönség. Közülük talán a Naplegenda áll a szívéhez legközelebb, mert az egyik szereposztásban szólót is táncol. Az együttest a Hagyományok Házában láthatja rendszeresen a közönség, de a felkéréseknek eleget téve gyakran lépnek fel az ország, Európa és a nagyvilág különböző városaiban.


Amerikai turné

Daniella most alighanem élete egyik legnagyobb turnéjára készül az együttessel: egy több mint nyolcvan előadásból álló, három és fél hónapos fellépéssorozatra utaznak Amerikába. A Magyar Concerto című összeállítással néhány nap múlva a kontinens nyugati partjáról indulnak útnak, majd az egész földrészt átutazva, április közepén Floridában lépnek utoljára színpadra. Az előre borítékolható sikert és a biztosan jelentkező honvágyat szerencsére lesz kivel megosztania, Daniellán kívül ugyanis még egy makói táncos utazik az együttessel: Hős Dorina, akivel annak idején együtt tanulták az első lépéseket a Maros Táncegyüttesben.

Varga Márta

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!