Makó és környéke

2007.01.11. 15:19

Megújítanák az állandó kiállítást

A makói múzeum tavasszal újra pályázik, hogy új állandó kiállítást alakíthasson ki, mert a város 700 éves történetét bemutató tárlat már negyedszázados. Tavaly csak az épület felújításának elindítására kaptak pénzt.

Szabó Imre

Harminckilencmillió forintot szeretett volna nyerni, végül csak tizenkettőt kapott tavaly a makói József Attila Múzeum, ezért az akkori elképzeléseknek csak egy részét kezdhették el megvalósítani. Akkor megírtuk: a tervek között az épület felújítása, akadálymentesítése és a város 700 éves történetét bemutató tárlat teljes modernizálása szerepelt.

Különösen ez utóbbi elképzelés tűnt érdekesnek. Az igazgató, Halmágyi Pál interaktív, sok tárgyat bemutató, emberközeli gyűjteményt képzelt el a most látható, szemléletében és megjelenésében is idejétmúlt anyag helyett. A megújulás azért aktuális, mert miközben az állandó kiállításokat általában tíz évre szokták tervezni, az emeleti részt teljesen megtöltő tárlatot a múzeumépület 1980-as átadása után egy évvel, azaz huszonhat évvel ezelőtt nyitották meg. Az anyagot menet közben ugyan igyekeztek a lehetőségekhez mérten korszerűbbé tenni, ez azonban mára már nem elég.

Az elnyert 12 millió forintból – amihez a fenntartó megyei önkormányzat négymilliót tett hozzá – azonban csak az épület részbeni felújítására futotta. A múzeumban most is dolgoznak, jelenleg a mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehető mellékhelyiségeket alakítják ki. Már sikerült akadálymentesíteni a földszinti részt, kialakították az itteni előadótermet, szigetelték a tetőt, így nem fenyegeti a múzeumot a beázás. Le kellett azonban mondani a liftről. Így a mozgáskorlátozottak továbbra sem juthatnak fel az emeletre, ám más módon mégis bepillantást nyerhetnek az ott látható anyagba: elkészült ugyanis róla egy negyvenperces, felirattal is ellátott ismertetőfilm – tudtuk meg Halmágyi Páltól.

Az épületben most folyó munkálatok április végére fejeződnek be. Akkorra már a szaktárcánál lesz a makói múzeum újabb, ötvenmilliós pályázata, amiből mindenekelőtt az új állandó kiállítást szeretnék megvalósítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!