Makó és környéke

2007.01.31. 15:19

Milliós a makói Bérpalota viharkára

Többmilliósra becsüli a makói főtér egyik legszebb védett épülete, a Bérpalota közös képviselője azt a kárt, amit a díszes kupola megrongálásával a vihar okozott az épületben. Szabó Lajos szerint kérdés, hogy egyáltalán találnak-e olyan bádogosmestert, aki vállalja a nyolcvan esztendeje készült díszes préselt lemezek pótlását.

Szabó Imre

A kupola harmadáról hiányzik a lemezborítás. Fotó: Schmidt AndreaMint megírtuk, alaposan megrongálta a hétfői szélvihar a makói főtér egyik jellegzetes, műemlék jellegű épületét, a húszas években épült Bérpalotát: a kupola míves burkolatába valahol belekapott a szél, majd újabb és újabb darabokat szakított le róla. A domborműves lemezdarabok mintegy húsz méter magasságból hullottak alá, ezért a tűzoltóság a rendőrökkel közösen négy órára nem csak a gyalogosok, de az autóforgalom elől is lezárta a területet. A bádogborítás azóta a városképi védelem alatt álló épület kupolájának mintegy harmadáról hiányzik. A borítás hiánya persze nem csak esztétikai probléma: félő, hogy a kupola alatti lakások beáznak. Az épület emeleti részén lévő lakások egyébként egytől egyig magántulajdonban vannak, csak a lenti üzletek az önkormányzaté.

Teljes felújítás is kellene

A Bérpalotára ráférne egy teljes felújítás is, utoljára ugyanis 1985-ben nyúltak hozzá – igaz, ekkor is csak az utcai homlokzatot rekonstruálták, illetve az elektromos és a vízvezetékrendszert újították fel, és a gázt vezették be a lakásokba. Hogy a teljes felújítás most mennyibe kerülne, csak találgatni lehet. Szakemberek csak a tető felújításának költségét hatszázmillióra teszik.

Mivel újabb viharok várhatók, a lakóközösség igyekszik megelőzni a bajt – tudtuk meg a közös képviselőtől, Szabó Lajostól. A szakemberek igyekeznek a lelógó bádoglemez darabokat leszedni, még fennmaradtak rögzítését megerősíteni, a padláson pedig fóliát terítenek le. Mindez persze csak átmeneti megoldás. A bádogborítás végleges pótlásának költségeit többmilliósra becsülik. Pontos összeget egyelőre azért nem tudnak mondani, mert a kárszakértő később fogja megnézni a kupolát – a ház ugyanis biztosítva van, méghozzá ötszáz milliós határig. A lakók tartós, olcsó és esztétikus megoldást szeretnének, ugyanakkor egyelőre az sem biztos, hogy sikerül az eredetihez hasonló, gazdagon díszített préselt lemezeket készíttetni. Szabó Lajos szerint kérdéses, hogy találnak-e olyan bádogosmestert, aki ezt elvállalja. A kivitelezésről egyeztetni fognak az önkormányzattal és a műemlékvédelmi szakhatósággal is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!