Makó és környéke

2007.01.30. 15:19

Muki új vallomása

Öt nap múlva megkezdődik Szegeden a makói Kurai András ügyének tárgyalása. Pénzes Henrietta meggyilkolásával, felgyújtásával vádolják, állítólag új vallomásra készül.

Anyjának a vádlott azt mondta, egyedül nem akarja elvinni a balhét. Fotó: Schmidt Andrea– Nincs változás, a tárgyalás hétfőn kezdődik – tájékoztatta lapunkat Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese. A 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta megölésével és más bűncselekményekkel vádolt 16 éves makói Kurai András új ügyvéd kirendelését kérte, emiatt a tárgyalás elnapolása is felmerült.

A Csongrád Megyei Bíróság Bene Zoltán szegedi ügyvédet rendelte ki. Az ügyvédnek pár nap alatt kell felkészülnie az utóbbi évek legszörnyűbb bűncselekményében egyetlen vádlottként szereplő Kurai András védelmére. Bene Zoltán lapunknak csupán annyit mondott, már találkozott és beszélt a vádlottal, jelenleg az ügy iratait tanulmányozza. További érdeklődésünket azzal hárította el, hogy friss benyomásairól egyelőre nem akar nyilatkozni.

Tombácz Tamás, Kurai András korábbi kirendelt védője azt mondta, meglepte a fiú döntése, aminek szerinte a tárgyalás elhalasztásának szándéka lehet az egyetlen magyarázata. Ez egybecseng azzal, amiről a vádlott anyja is beszélt, ugyanis az asszony az utóbbi hetekben többször is kijelentette, „jó lenne, ha a pert elhalasztanák". Az anya ugyanakkor azt is elmondta, hogy amikor a legutóbbi beszélőn találkozott a fiával, ő azt mondta neki, „új vallomást akar tenni, mert egyedül nem viszi el a balhét".
Tombácz Tamásnak arról nincsenek információi, hogy a fiú mit akar módosítani tavaly novemberben tett beismerő vallomásán.

Börtönfegyelmik

Információink szerint a tavaly július 21. óta előzetes letartóztatásban lévő, a Szegedi Fegyház és Börtön Dorozsmai úti épületében raboskodó Kurai András összeverekedett egyik zárkatársával, néhány nappal később pedig saját magának okozott sérüléseket. A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője megerősítette információinkat. Bariné Tóth Éva csoportvezető ügyész elmondta, mind a két ügyet kivizsgálták, az érintettek fegyelmi kaptak. Kurai András a saját magának okozott sérülést az anyja hiányával magyarázta, de ez sem mentette meg az újabb fegyelmi lap kiállításától, ami kedvezmények megvonásával jár.

Mint azt korábban megírtuk, Lőrinczy György, a Csongrád Megyei Főügyészség vezetője december 8-án sajtótájékoztatón ismertette a vádat a Pénzes Henrietta ellen július 20-án, Makótól nem messze, a reggeli órákban elkövetett gyilkosság ügyében. A vád erőszakos közösülés, aljas indokból, különösen kegyetlen módon elkövetett emberölés, valamint kifosztás. A vádirat szerint Kurai András a Királyhegyesi úton megtámadta Pénzes Henriettát, a lányt megütötte, megerőszakolta, utána megkötözte és a száját is bekötötte, kirabolta, majd benzinnel lelocsolta, meggyújtotta és magára hagyta. Henrietta három héttel később belehalt a sérüléseibe. A főügyész szerint a vádlott akár 15 év szabadságvesztést is kaphat.

Kurai András lapunknak adott interjújában azt mondta, nem akarta Pénzes Henriettát megölni, csak rá akart ijeszteni a lányra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!