Makó és környéke

2007.01.30. 15:19

Padlásról köszönt be a szélvihar

Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia hétfő délután, amikor a Benyó testvérpár házának tetejét szinte letépte a szélvihar. A kár mintegy másfél millió forint, a helyreállítás leghamarabb két hónap múlva fejeződhet be.

Szabó Imre

A ház tetején dolgozó férficsapat azon szorgoskodott, hogy lebontsa, ami a tetőszerkezetből megmaradt és ledőléssel fenyeget. Fotó: Schmidt AndreaRokonok, barátok, szomszédok és az önkormányzat dolgozói segédkeztek tegnap délelőtt a kiszombori Benyó testvérpár Csatorna utcai házánál. Az épület még most, egy nappal a vihar után is félelmetes látványt nyújtott: tetejét szinte letépte a vihar – a fent dolgozó nyolc-tíz fős férficsapat azon szorgoskodott, hogy lebontsa, ami a tetőszerkezetből megmaradt és ledőléssel fenyeget, illetve, hogy fóliát terítsen a mennyezetre, miközben a lakásban a nők pakoltak, mentették a menthetőt.

Segít a biztosító és az önkormányzat is

A házat a tulajdonosok biztosították. A kárszakértő már járt is náluk, a veszteséget másfél milliósra kalkulálta. A polgármesteri hivatal munkásokat küldött a kárelhárításhoz, a képviselő-testület ezen kívül várhatóan a mai ülésen dönt arról, hogy milyen összegű segélyt utalnak ki a szerencsétlenül járt tulajdonosoknak – mondta el lapunknak Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere. Az önkormányzat ezen kívül vis maior pályázatot is benyújt a központi kárenyhítés reményében.

Az épület belsejében a legnagyobb kárt a fürdőszoba szenvedte el: a ledőlő oromfal beszakította a mennyezetet. Amikor az egyik házigazda, a huszonnyolc esztendős, postásként dolgozó Benyó Zsolt ennek nyomait mutatta nekünk, a hangján még mindig érezhető döbbenettel mesélte el, hogy tíz perccel a vihar előtt párja még ott teregetett. Mire a szél tombolni kezdett, már csak egyvalaki volt otthon: az öccse, Gábor, aki a háztető robaját hallva az udvarra menekült. Ő máig a történtek hatása alatt van, nekünk sem akart nyilatkozni. A házban egyébként négyen laknak: a Benyó testvérpár, illetve élettársaik. Most utóbbiak szüleinél húzták meg magukat.

Hogy meddig tart a kényszerű vendégeskedés, egyelőre nem tudni. A nagymamától örökölt, félig vályogból, félig téglából épített, két éve javarészt a maguk keze munkájával felújított ház tetőszerkezetének újjáépítése Benyó Zsolt legoptimistább becslése szerint is leghamarabb két hónap múlva fejeződhet be. Minden az anyagiakon múlik, no meg az időjáráson – mondja. Hozzáteszi: – Amíg itt vagyok, nem érek rá idegeskedni, hogy mi hogyan lesz, annyi a tennivaló. Hogy este tudunk-e majd aludni, azt nem tudom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!