Makó és környéke

2007.01.17. 15:19

Pénzbüntetés a rendőröknek

Nyolcvan-, illetve százezer forintos pénzbüntetéssel sújtották azt a két rendőrt, akiknek a bíróság szerint felróható, hogy tavaly áprilisban a makói kapitányság előállító helyiségében egy nő felakasztotta magát. Az egyik rendőr elmulasztotta elvenni az asszony övét, kollégája pedig nem figyelte azt a monitort, amelyen követhető, mi történik az előállító helyiségben.

A negyvenhat esztendős asszony, aki egy Földeákhoz közeli tanyán élt családjával, tavaly áprilisban lett öngyilkos a Makói Rendőrkapitányság épületében, különös körülmények között. Mint akkoriban megírtuk, az egyébként jó módú, viszont hozzátartozói szerint korábban depresszióval kezelt nőt a Széchenyi téri Drogerie Markt üzletben érték tetten, amint illatszereket próbált meg fizetés nélkül elvinni. A boltban zavartan viselkedett, ezért az alkalmazottak kihívták a rendőrséget. A kiérkező járőrök a Makói Rendőrkapitányságra vitték át, megbilincselve, ahol az előállító helyiségben rövid időre magára hagyták – ez idő alatt végzett magával oly módon, hogy az övével felakasztotta magát. Három gyermek és három unoka maradt utána.

A történtek miatt a Makói Rendőrkapitányságon a katonai ügyészség folytatott vizsgálatot, majd a vádemelést követően a megyei bíróság hirdetett ítéletet. Két rendőrt marasztaltak el jogerősen, szolgálat közben elkövetett kötelességszegés bűntette miatt: először is azt, aki az előállító helyiségbe vezette az asszonyt, és noha az előírások szerint el kellett volna vennie tőle az övét, ezt elmulasztotta. Illetve azt, akinek egyebek mellett a monitort kellett volna figyelnie, amelyen látható volt, mi történik a szobában. Az előbbit százezer, az utóbbit nyolcvanezer forintos pénzbírsággal sújtották.

Ez információink szerint enyhébb büntetést jelent, hiszen a vonatkozó jogszabályok szerint ilyenkor akár szabadságvesztés is kiszabható.
A család – amely elzárkózott a nyilatkozattól – egyébként annak idején kártérítési per indítását is fontolgatta a rendőrség ellen. Azt, hogy végül indítottak-e, nem sikerült kiderítenünk, mert sem a családot, sem akkori ügyvédjüket nem tudtuk elérni, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól pedig nem kaptunk felvilágosítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!