Makó és környéke

2007.01.14. 15:19

Ratkai János, a világjáró

A makói születésű világjáró, Ratkai János élményeit a fényképei révén időről időre az itthon maradókkal is megosztja. Idegenvezető: akkor szerette meg ezt a munkát, amikor édesanyját elveszítette, és nagynénje, aki épp csoportot vezetett Görögországba, Jánost is magával vitte, hogy enyhítse a fájdalmát.

Szabó Imre

Fotó: Szabó ImreA makói könyvtárban az év első kiállítása mindig Ratkai Jánosé. A harmincnyolc esztendős, egykor makói, jelenleg Kecskeméten élő világjáró eddig hétszer hozta haza a fotóit – valamennyi az utazásai közben készült. Mostani tárlata viszont más: nem csupán úti élményekkel ajándékozza meg a látogatót, de valóban különleges, egyszeri és csak jó szemmel észrevehető személyes pillanatokkal is. Bár rokonszenves szerénységgel továbbra sem vallja magát művészi fotósnak, új képeit igyekezett ilyen igénnyel elkészíteni.

Hogy miért járja a világot? Mindig is szeretett utazni, a világ azonban igazán azóta nyílt ki előtte, hogy elkezdett idegenvezetőként dolgozni. A ma számára élethivatást és fantasztikus élmények forrását jelentő munkával – különös módon – egy tragédiát követően ismerkedett meg: tizenhét esztendeje, amikor az édesanyját elveszítette, idegenvezetőként dolgozó nagynénje magával vitte két hétre Görögországba, hogy enyhítse a gyász fájdalmait. Nem csak a mediterrán ország nőtt a szívéhez, a hivatást is megszerette. Hazatérve megtanult angolul, majd felsőfokú idegenvezetői szakképesítést szerzett és azóta is ez tölti ki az életét – persze, egy ideje már a családja is.

Ratkai Jánosnak korábban különben egyéb művészi ambíciói is voltak: vonzódott a színjátszáshoz, egy időben énekelt egy makói rockzenekarban, és dalszövegeket is írt. Versmondó versenyekre ugyancsak járt. Még tavaly is benevezett egyre, be is jutott a döntőbe – azon viszont már nem tudott részt venni, mert épp külföldre kellett utaznia egy csoporttal. Dolgozott tévében és rádióban is, most pedig színikritikákat ír egy havilapba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!