Makó és környéke

2007.01.18. 15:19

Romániából nem jön orvos a makói kórházba

Bár a magyarországi kórházakban jobb a felszerelés, kisebb a stressz, a fizetés pedig magasabb, nem biztos, hogy ez elegendő vonzerő a Romániában dolgozó orvosok számára – derült ki Makón, ahol jelenleg Arad megyei orvosok vesznek részt továbbképzésen.

Szabó Imre

A továbbképzésben részt vevő romániai orvosok a makói kórházban. Fotó: Szabó ImreBár a magyarországi kórházakban jobb a felszerelés, kisebb a stressz, a fizetés pedig magasabb, nem biztos, hogy ez elegendő vonzerő a Romániában dolgozó orvosok számára – derült ki Makón, ahol jelenleg Arad megyei orvosok vesznek részt továbbképzésen. A makói kórház igazgatója alkalomadtán szívesen fogadna kollégákat a határon túlról, ám tavaly sem jelentkezett senki a hirdetésükre.

Romániai egészségügyi szakemberek – orvosok és asszisztensek – sajátítják el a napokban Makón, miként kell az uniós normáknak megfelelő sürgősségi betegellátást végezni. A programra az intézmény összesen 52 millió forintot kapott. A pénzből a tanfolyam finanszírozásán túl oktatási centrum és szálláshely kialakítására is jutott, így a vendégek igazán jó körülmények között tölthetik el a kurzusra szánt időt, ami a magyarországi egészségügyi rendszer, az itteni viszonyok megismerésére is alkalmas. A most itt tanuló húszfős csoportban mindössze hárman tudnak magyarul – talán ezért is nem került még szóba a résztvevők között, hogy dolgoznának-e szívesen Magyarországon, mondjuk éppen a makói kórházban.

Amikor Székely Csabát, az aradi városi kórház osztályvezető onkológus főorvosát kérdeztük erről, azt mondta: korábban is szerzett már tapasztalatokat magyarországi kórházakban, és ezek pozitívak.

Az itteni intézmények sokkal felszereltebbek, a berendezések modernebbek, de ami talán ennél is fontosabb, sokkal kevesebb a beteg, itt nem kell akkora stresszben dolgozni, mint Romániában. A fizetések között is van különbség: egy romániai asszisztens nagyjából 50 ezer, egy osztályvezető főorvos pedig 90 ezer forint körüli összeget visz haza – igaz, Székely Csaba megjegyzi: mivel odaát mások az árak, a jövedelemkülönbségek valójában nem olyan nagyok. A főorvos végül, mindent egybevetve azt mondja: nem szívesen hagyná faképnél a betegeit, kollégáit, hiszen a félmilliós megyét ellátó aradi kórházban mindössze öt onkológus dolgozik a harmincágyas osztályon, távozása tehát súlyos problémákat okozna.

A makói kórházban egyébként már tapasztalták, hogy Romániából nem olyan könnyű átcsábítani az embereket. A főigazgató, Baráth Lajos lapunknak elmondta, üresedés esetén a hiányszakmákban, például laborba, pszichiáterként, gyermekgyógyászként vagy patológusként szívesen alkalmaznának romániai szakembert, feltéve persze, hogy diplomája és szakvizsgája rendelkezik a megfelelő honosítással. Volt is rá példa 2005–2006 fordulóján, hogy adtak fel újsághirdetést romániai lapokban – akkor pszichiáterre és gyermekorvosra lett volna szükség – , de nem jelentkezett senki. Igaz, jegyzi meg a főigazgató, akkor Románia még nem volt uniós tagország.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!