Makó és környéke

2007.01.02. 15:19

Sokan félnek a halláskárosultaktól

Jelbeszédtanfolyamot szerveznek Makón azoknak, akik a fogyatékkal élőkön akarnak segíteni. A város hivatalaiban türelmesek a halláskárosultakkal, de többen is panaszolják: hangos beszédük miatt sokuktól félnek. A szociális munkások egyébként hivatalos ügyeik elintézésében is segítenek.

Illyés Szabolcs

Gera Mihály és Tari Árpád a biliárdasztalnál. Fotó: Illyés SzabolcsA halláskárosultakon segíthetnek mindazok, akik jelentkeznek a Siketek és Nagyothallók Országos Szervezetének makói klubjában induló jelbeszédtanfolyamra. A szervező szerint fontos lenne, hogy minél többen tudjanak segíteni a fogyatékkal élők mindennapi problémáin. Tamás Mária, a makói szervezet titkára egykor maga is megtanulta a jelbeszédet, bár a legtöbb makói halláskárosult a hagyományos kommunikációból is ért, szájról olvasva.

– Makón tíz siket tagja van a szervezetünknek, de biztos, hogy jóval többen vannak, akik ilyen fogyatékkal élnek, ám a fiatalabb generációnak – tapasztalatunk szerint – kevesebb ideje jut az összejövetelekre, hiszen sokan dolgoznak. A mindennapokban odafigyelésre és sok türelemre van szüksége annak, aki kommunikálni szeretne velük, ebben segítene sokat a tanfolyam – foglalta össze a makói szervezet titkára.

– Szinte mindenütt segítőkészek az emberek, csak sokan megijednek, ha hangosan beszélünk, és nem tudják mire vélni – mondta a súlyos halláskárosodással élő makói Gera Mihály. – Persze van, hogy többször is meg kell ismételnie a kérdést annak, akivel beszélgetek, de még nem tapasztaltam, hogy a városi hivatalokban vagy akár boltban, postán türelmetlenek lettek volna velem emiatt.

A nyugdíjas férfi egyébként megtalálta a makói klubban azt a sportot, amiben nem jelent hátrányt a rossz hallás: barátjával és sorstársával, Tari Árpáddal vidám biliárdmeccseket vívnak. Mindketten még szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen hallókészülékük segítségével képesek érzékelni a külvilág zajait.

– A legsúlyosabb fogyatékkal rendelkezők számára támogató szolgálatot tart fent Makó, ha kérik, szakképzett jeltolmács segít hivatali vagy bírósági ügyeikben. Magam is részt veszek a jelbeszédképzésben, hiszen nap mint nap tartom a kapcsolatot a rászorultakkal – mondta Markos Ildikó. Az Egyesített Népjóléti Intézmény támogató szolgálatának vezetője elmondta: ezt a segítséget csak nagyon ritkán veszik igénybe azok, akiknek nagy nehézséget jelent a kommunikáció. Vezetőként egyébként készségesnek, segítőkésznek jellemezte a makói hatóságokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!