Makó és környéke

2007.01.11. 15:19

Szabó Sándornak nehéz volt a Korona

Ismét bérlőt keres a makói önkormányzat a város legelegánsabb éttermébe. A Koronát üzemeltető helybéli vendéglős, Szabó Sándor ugyanis nem vállalja a további üzemeltetést. Három évig próbálkozott – azt mondja, főként a magas rezsiköltségek miatt kénytelen most bedobni a törülközőt.

Szabó Imre

A Koronát az üzemeltetés magas költségei miatt kénytelen feladni Szabó Sándor. Fotó: Karnok CsabaA makói Korona éttermét működtető helyi vállalkozó, az Autós csárda tulajdonosaként is ismert Szabó Sándor előbb bérletidíj-csökkentést kért, végül bejelentette az önkormányzatnak: nem tudja tovább üzemeltetni a vendéglőt. Pedig mindent megpróbált, és erőfeszítéseinek már látszottak is az első eredményei: a három évvel ezelőtti nyitást követően lassanként visszatértek az évtizednyi szünet miatt elszokott vendégek – tavaly már napi száz-százötvenen ebédeltek itt, és egyre több bált, lakodalmat tartottak a gyönyörűen felújított falak között. Ez azonban kevés volt.

A bérlőváltásig sem zár be

A főtér ékességének számító étterem addig sem zár be, amíg új érdeklődő nem jelentkezik: Szabó Sándor egy jelképesnek mondható, havi százezer forintos bérleti díjért tovább működteti, amíg át nem veszi tőle valaki a stafétabotot. Az éttermet egyébként – konyhával együtt – havi négyszázezer, az egész épületegyüttest pedig havi hatszázezer forintért lehet kibérelni, öt évre.

A nagy tapasztalatokkal rendelkező, a szakmát negyven esztendeje művelő vendéglős szerint a vállalkozás sorsát mindenekelőtt a hatalmas, pompás épület rezsiköltsége pecsételte meg. Ha tele volt a ház, akkor sem volt nyereséges – mondja, hozzátéve, hogy ez azért ritkán fordult elő. Hétköznap délutánonként, illetve este például mindig nagyon kevés a vendég. Az önkormányzat ugyan jutányos bérleti díjat szabott, de az üzemeltetés költségei az idei áremelések után már olyan magasak, hogy ezt nem tudja tovább vállalni. A vendéglő különben most afféle családi vállalkozásként működik, és tíz embert foglalkoztat. Szabó Sándor úgy gondolja, jó csapat gyűlt itt össze, de ha jön az új bérlő, nem tehet egyebet, mint hogy szélnek ereszti őket.

Véleménye szerint a Korona éttermét akkor lehet majd igazán nyereségesen működtetni, ha felújítják az épület emeleti szállodai részét is – akkor komolyan meg fog nőni a vendégforgalom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!