Makó és környéke

2007.01.09. 15:19

Várják, de nem keresik a munkást

Bár egyelőre még nem tettek közzé álláshirdetéseket makói cégek a határon túli fórumokon, mégis várnak szak- és betanított munkásokat az unióhoz január elsején csatlakozott Romániából. Akár többtucatnyi állást is betölthetnek Makón a külföldi állampolgárok, akik ugyanolyan bérre számíthatnak, mint az azonos munkakört betöltő magyarok. Mindenütt feltétel a magyar nyelvtudás.

Illyés Szabolcs

– Még nem jelentkezett nálunk egyetlen romániai munkavállaló sem, pedig szívesen alkalmaznánk őket betanított munkásként. Várjuk a jelentkezőket, hiszen most is öt szabad álláshely van a cégünknél – fogalmazott Nagy Mihály, a makói Phoenix gumigyár cégvezetője.

Ugyanannyit kapnának


A jelenleg nyolcszáz dolgozót foglalkoztató cég elsősorban betanított fizikai munkásokat vár a vulkanizáló kohók mellé, hiszen – mint megtudtuk – itt a legnagyobb a fluktuáció, a munkaerő-vándorlás. Az igazgató elmondta: a Romániából érkező munkatársak sem kapnának a magyar dolgozóktól eltérő bért, ám az állások betöltésének elsődleges feltétele a magyar nyelv legalább társalgási szintű ismerete. A cég egyébként fontolgatja, hogy meghirdeti üres állásait a romániai médiumokban.

Hegesztő és lakatos jöhet

– Hegesztő- és lakatosszakmában folyamatos a munkaerő-felvétel a cégünknél. Most akár húsz álláshelyet is fel tudnánk tölteni a megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkező munkavállalókkal – fogalmazott Tóth István. A makói Váll-Ker kandallógyár igazgatója hozzátette: bár nem hátrány a külföldi szakmai végzettség, elsősorban a gyakorlat, a szakismeret és a teljesítmény határozza meg, hogy ki töltheti be az állásokat.

– Felvételi követelmény a szép munka, hiszen tapasztaltuk már, hogy szakvégzettséggel rendelkező érdeklődő alig tudott bánni a hegesztőgéppel. A külföldi ugyanannyi bért kap, mint a magyar munkavállaló – mondta az igazgató.

Nem nézik az útlevelet

A makói ASS bútorgyárban, bár folyamatos a munkaerő-felvétel, nem hirdettek meg állásokat a határon túl. Gábor Zoltán, a cég ügyvezetője elmondta: nem nézik a munkavállalók útlevelét, ha jó szakember jelentkezik az állás betöltésére, és a próbaidő alatt jól teljesít, ugyanolyan juttatásban részesül, mint bárki más.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!