Makó és környéke

2007.01.02. 15:19

Visszavonulót fújnak az autókereskedők

Makón két autószalonban sem adnak el új kocsit, a kereskedések vezetői szerint jelentősen csökkent az új járművek iránti kereslet. Egy márkaképviselet teljesen feladta az autóértékesítést a városban, a másik átépítés címén fújt ideiglenesen visszavonulót. A makói forgalmazók szerint csökken az életszínvonal, ezért sokan lerakják a kocsit.

Illyés Szabolcs

A tavaly megnyílt Tárkány szalon még üres. Fotó: Illyés SzabolcsJelenleg két, az utóbbi években sikeres autókereskedés is üresen áll Makón, illetve egyikük, a Szegedi utcában működő Tóth-Kása szalon más üzleti profitra tért át.

– 1993-tól forgalmaztunk autókat, '98-ban váltottunk arra a márkára, amiről az utóbbi esztendőkben szalonunkat az egész térségben ismerhették, ám már profilt váltottunk, nem kezdtünk ugyanis a két évvel ezelőtt érvénybe lépett uniós szabványok teljesítésébe, hiszen ez harminc-negyven milliós beruházást jelentett volna, amit a csökkenő kereslet mellett nem vállalhattunk – fogalmazott lapunknak Tóth-Kása Lászlóné, aki elmondta: a korábban forgalmazott autók szervizelését máig vállalják, ám ez a piac is egyre kisebb.

A kereskedő hozzátette, a motorkerékpár-eladás mutatóiban is nyomon követhető az emberek elszegényedése, hiszen amíg 2005 decemberében pezsgett az üzlet, most csupán egy-két jármű talált gazdára. Úgy fogalmazott: szeptember óta érezhető a megtorpanás. Az okok között első az egyre nehezebbé váló anyagi körülmények. Ahol a mindennapi léthez szükséges költségek előteremtése is bajos, elsőként az autót teszik le az emberek. A sikeres esztendők nagy forgalmának kulcsa a kedvezményes devizahitelek bevezetése volt, hiszen kis befizetéssel is új autóhoz juthattak a családok – ám a törlesztés hosszú évekre szól.

– Sajnos nagyon sok autó jut vissza hozzánk azért, mert a törlesztést nem bírták az ügyfelek, ez is jelzi a piac alakulását – mondta el lapunknak Makó legfrissebb, egy éve kialakított, ám augusztus óta üresen álló makói kereskedésének vezetője, Tárkány László. A Szeged mellett jelenleg Hódmezővásárhelyen és Debrecenben is autószalont működtető cég tervezi, hogy újra megnyitja a makói üzletet is, ám addig még sok átépítésre, befektetésre van szükség.

A kereskedőtől megtudtuk: az üzleti megrendelések, flottaigények száma elenyésző, így továbbra is a kis kategóriás autók iránt érdeklődő magánvásárlókra számítanak. A hitelek iránti kereslet csökkenésével inkább a jelentősebb készpénztartalékkal rendelkező mezőgazdasági vállalkozók, termelők érdeklődését várja a kereskedés – mondta a cégvezető.

– Úgy vélem, a valós gazdasági viszonyoknak a jelenleg tapasztalható, új autók iránti kereslet felel meg, az elmúlt évek elképesztően eredményes eladásai egyszerűen nem voltak reálisak – fogalmazott lapunknak a kettő, Makón most is működő autószalon egyikét vezető Bugyi Pál. – Mi 1991 óta forgalmazunk autókat, azóta hűségesek vagyunk a márkánkhoz. Talán ebből is fakad, hogy a csökkenő újautó-kereslet mellett a szervizforgalmunk sikeresnek nevezhető, hiszen van, aki 16 éve ügyfelünk, és az akkor vásárolt autóját mindig hozzánk hozza.
A szakember még elmondta: két évvel ezelőttig esztendőnként a 200-as eladott darabszám sem volt ritka. Most az értékesített járművek száma alig haladja meg a 110-et.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!