Makó és környéke

2007.03.06. 15:19

A makói tinik többsége vigyáz

Évente 4-5 tini esik teherbe Makón. A városi koedukált kollégiumban az utóbbi évtizedben nem történt ilyesmi – és ez a szigorú felügyeletnek köszönhető. A jelenséggel foglalkozó tanárok, orvosok dolga nehéz: minden alkalmat megragadnak arra, hogy elmondják a diákoknak, milyen következményekkel járhatnak tetteik – a jog azonban a tini érzelmi életét is védi. Makón egy végzős középiskolás pár tudatosan vállalt gyermeket.

Illyés Szabolcs

Gyakran járja a szóbeszéd Makón: középiskolás lányok teherbe estek, sokaktól hallottuk, hogy most is van olyan tanuló, aki babát vár a városban. A híradásokban szinte mindennap szó esik róla, hogy milyen jogai vannak a középiskolás korosztálynak a szexuális élethez, azt azonban ritkán boncolgatják az elemzők, hogy a 14–18 éves tinik mennyire lehetnek tisztában tetteik következményeivel. A tizenegyedikes Edina és Laci hónapok óta együtt jár – a tavaszi napsütésben sétáltak, amikor találkoztunk velük –, zavartan, nevetgélve beszéltek róla: ők bizony vigyáznak, mert tudják, hogy a könnyelműség eredménye baj lehet. Személyes ismeretségükben is volt olyan lány, aki már háromszor is megjárta a nőgyógyászat műtőjét, arról azonban nem tudnak, hogy egy tini megtartotta volna gyermekét.

Dr. Gidainé Horváth Ildikó ifjúsági orvos azonban elmondta: nemrég egy végzős, makói középiskolás párnak gyermeke született – ők azt mondták, igenis tervezték a gyermekáldást. A nevüket nem árulhatja el. Egy éve pedig a védőnőkkel együtt sikerült meggyőzniük egy tinilányt, hogy nem érdemes elvetetni a kisgyermekét – ő is boldog anyuka lett.

– Mint ifjúsági orvosok, rendszeresen tartunk felvilágosító foglalkozásokat, ezek eredményesek is, hiszen a terhességgel és a nemi betegségekkel kapcsolatos információk érdeklik a gyerekeket. Sikerült beindítani a rendelőintézetben egy nőgyógyászati tiniambulanciát is – mondta a doktornő.

Az utóbbi tíz évben nem volt rá példa, hogy a Pulitzer-kollégiumba, illetve jogelődjébe járó diáklányok közül valaki is teherbe essen. Ennek pedig az egyik oka az, hogy a koedukált intézményben nagyon szigorúan veszik a szobalátogatásokat. [namelink name="Molnár László"] kollégiumigazgató elmondta: a házirend szerint fiú a lányok szintjére és lány a fiúk lakószintjére csak felügyelő tanár jelenlétében mehet – aki szabályt szeg, akár el is bocsáthatják.

– Figyelni kell, az ügyeletes felügyelő tanár szúrópróbaszerűen gyakran körbejár éjszaka is, hiszen a gyerek az gyerek, és próbálkozik. Természetesen nálunk sem ritkák a tiniszerelmek, éppen ezért nagy hangsúlyt helyezünk a komoly felvilágosításra – fogalmazott az igazgató.
Vasárnaptól péntekig gyakorlatilag a szülők helyett is szülőnek kell lenni. Ugyanakkor a pedagógus nem sérthet személyiségi jogokat, nem szólhat bele a diákok érzelmi életébe. Sokszor azonban éppen a szülők elnéző magatartásának következménye, hogy bajba jut a gyermek. A kollégiumnak vannak nagykorú, 18. évüket betöltött lakói is, például az évvesztesek vagy a technikumba járók. A szabály persze rájuk is érvényes. Arra eddig nem volt példa, hogy diákházaspár költözzön a kollégium falai közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!