Makó és környéke

2007.03.20. 15:19

Kitüntetés a makói tisztítóműnek

Az öt éve működő makói biológiai szennyvíztisztító kapta meg idén a vízügyi tárca és a Magyar Hidrológiai Társaság közös szakmai elismerését, a Lampl Hugó-díjat. A kitüntetés rangját jelzi: az ország ötszázötvenöt hasonló létesítménye közül eddig csak hét kapta meg.

Szabó Imre

A makói szennyvíztisztító telep falán tegnap óta emléktábla hirdeti: a létesítmény elnyerte az egyik kiemelkedő hazai vízügyi mérnökről elnevezett elismerést, a Lampl Hugó-díjat. Ez az egyetlen kitüntetés, amellyel vízügyi létesítmények értékeit mérik Magyarországon, rangját pedig jelzi: az ország ötszázötvenöt hasonló létesítménye közül eddig csak hét kapta meg – mondta a tegnapi átadó ünnepségen [namelink name="Varga Miklós"], a vízügyi tárca szakállamtitkára. Az ünnepségen persze kitüntették azokat is, akik a legtöbbet tették a telep megépüléséért: Taxner György tervezőt, Kunos Levente építésvezetőt és a telepet üzemeltető Makó Térségi Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatóját, [namelink name="Medgyesi Pál"]t is.

Az Ingó-szőlőben, a Maros töltésének szomszédságában felépült biológiai tisztítótelepen jelenleg nyolc ember dolgozik. Öt esztendeje adták át, a beruházás annak idején nyolcszázmillió forintba került. [namelink name="Medgyesi Pál"] jellemzése szerint az üzem technológiája azért egyedülálló, mert egyszerre takarékos, biztonságos és egyszerű – megépülésekor egyébként a kontinensen itt alkalmazták először ezt a módszert. Most többek között szerb és román szakemberek tanulmányozzák – mintaként.
A telepen jelenleg hatezer köbméter szennyvizet fogadnak felerészt a lakosságtól, felerészt az ipari üzemekből, ám ennek a dupláját is képesek lennének feldolgozni. A teljes kapacitást az idén induló térségi szennyvízberuházás elkészülte után érik el – akkor már nemcsak a város, de öt környező falu szennyvize is ide fog érkezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!