Makó és környéke

2007.05.17. 16:19

A kábeltévés cégnek is beszólt Makó

Elutasította Makó önkormányzatának képviselő-testülete a kábelszolgáltató beszámolóját, mert százötven helybeli fogyasztó évek óta hiába várja a vezetéket. Ugyanakkor a város felajánlotta: szívesen segít – például földmunkával – abban, hogy az évek óta várakozókhoz végre eljusson a jel.

Illyés Szabolcs

Évek óta húzódó probléma Makón, hogy csaknem százötven háztartáshoz nem jut el a kábeltévé. A szolgáltató ugyanis nem hajlandó a költségesebb földkábel lefektetésére. A legutóbbi rendes ülésén a képviselő-testület egyszerűen nem fogadta el a T-Kábel éves beszámolóját, bár a cég képviselője nyitottnak mutatkozott további tárgyalásokra. – Az ülést követően felvettem a kapcsolatot a vállalkozással, már érdemben is tárgyaltunk – mondta lapunknak Baranyi Sándor a városüzemelési bizottság elnöke. A városkép védelme miatt tilos további légvezetékoszlopot elhelyezni a kérdéses utcákban, így csak földkábelen oldható meg a további fejlesztés – ám ez lényegesen drágább, mint a hagyományos technológia. A mielőbbi megoldás érdekében a város hozzájárulna, hogy a már meglévő oszlopokon vezessék a televízió-kábelt, ám így is szükség lesz földkábelre.

– A város felajánlja: a földmunkákban közmunkásokkal segít – mondta Baranyi. – Ha sikerül megegyezni, reméljük, néhány hónapon belül, de legkésőbb az őszre befejeződhet a kábelek lefektetése, és végre teljes egészében lefedetté válhat Makó.

Orosné Spák Hedvig képviselő – az ő körzetében van a legtöbb, kábeltévét nélkülöző háztartás – megerősítette: a lakók már nagyon várják, hogy történjen végre valami.

– Bosszantó, hogy ebbe nem hajlandó befektetni a szolgáltató – foglalta össze tapasztalatait az érintett Síp utcában lakó Rácz Csaba. – Ugyan első pillantásra a piacra nemrég betört egyik digitális szolgáltató olcsóbb megoldást kínál, de ha jobban utánaszámolunk, és számításba vesszük, hogy kábelen internet is elérhető, mégis előnyösebb a hagyományos megoldás. Egyszerűen hihetetlen, hogy évek alatt nincs mozdulás ebben az ügyben, még a bizottsági ülésre is bementünk, egyeztettünk a kábelesekkel, de eddig nem volt foganatja. Reméljük, a városvezetés mostani kemény fellépése konkrét eredményeket hoz.

A T-Kábel visszaszól

A T-kábel arról tájékoztatta lapunkat, hogy a többéves fejlesztés eredményeként jelenleg Makó vasúti töltéseken belüli ingatlanainak több mint 90 százalékában, 9 ezer 556 portán elérhető a kábeltelevízió-hálózat. „2007. március végén 4 ezer 196 előfizető vette igénybe kábeltelevízió-szolgáltatásainkat, 1235 ügyfél az internetszolgáltatást, 691-en pedig a telefonszolgáltatást" – adta tudtul dr. Márkusné dr. Nász Julianna a T-Kábel kirendeltségvezetője. Hozzátette: 2007-ben a kábeltelevízió-hálózattal még lefedetlen területek ellátását tekintik céljuknak, 218 ingatlanban legkésőbb 2007. III. negyedévében bevezetik a szolgáltatást. „A fennmaradó mintegy 150 ingatlan esetében – miután Makó Város Önkormányzata nem engedélyezte a Démász oszlopsor korszerűsítését és a meglévő áramszolgáltatói műtárgyakon a T-Kábel Magyarország Kft. hálózatának megépítését – azonban továbbra sem tudjuk biztosítani a kábeltelevízió, az internet és a kábeltelefon-szolgáltatást."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!