Makó és környéke

2007.07.02. 16:19

Hanyag sertéstartók Makón

A Makó belvárosában lakó családoknak, sőt az önkormányzat döntéshozóinak is kellemetlenséget okoz néhány hanyag gazda, akik rendszeresen állni hagyják az udvaron a portájukon nevelt sertések hígtrágyáját. Mivel ez nem közterület, az eljárás is körülményes.

– Immár hosszú idő óta visszatérő téma az önkormányzat ügyrendi bizottsága előtt az állattartók hanyag magatartása. Szeretnénk, ha azok, akiknek a város állattartási rendelete engedélyezi sertés hizlalását, gondosabbak lennének, hiszen a környékükön lakók sokszor igen sok kellemetlenséget kénytelenek eltűrni miattuk – fogalmazott lapunknak a bizottság elnöke, [namelink name="Halmágyi Pál"]. A képviselő saját körzetében is ismer olyan portákat, ahol nem az előírt gondossággal takarítják az ólakat, és a hígtrágya sokszor tócsákban áll az udvaron – a szomszéd házától alig pár méternyire.

A belváros egyik házának kapuján kézzel írott cetli hirdeti: malacok eladók. A tulajdonosokat sajnos nem találtuk otthon, de már az utcáról is érezhető volt a sertések szaga, és az átlagosnál is jóval több légy körözött a környéken. Halmágyi szerint a bűz a nyári melegben sokszor elviselhetetlenné fokozódik az ilyen lakókörnyezetben, ám talán még kellemetlenebb, hogy a környékbeli lakásokat légyhadak lepik el. A képviselő-testület szerdai zárt ülésén határozatot is hozott egy, már kirívó esetben. Az elnök szerint ha szükséges, be is perelik a rendeletszegőket.

A városházán megtudtuk: nem egyszerű az eljárás a hasonló ügyekben, hiszen az ilyen esetek zömmel nem a közterületeken történnek, így a felelősségre vonás is hosszadalmasabb, szabálysértésként ezeket nem kezelhetik. Makó állattartási rendelete egyébként részletesen szabályozza, hogy milyen módon lehet tárolni az állatok ürülékét, ennek megfelelően önkormányzati döntés szükséges a lakossági bejelentések kivizsgálásához.

– Mivel következetes és szigorú Makó állattartási rendelete, már csak néhány helyen vállalhatják a sertések és szarvasmarhák tartását, juh is csak elvétve akad. Az állattartók között van, aki precízen megtartja azokat a szabályokat, amivel a környezetében lakóknak sem okoz kényelmetlenséget. Magam is találkoztam azonban olyanokkal, akik problémát okoznak a szomszédságnak – mondta lapunknak [namelink name="Nagy Lajos"] nyugalmazott állatorvos, a fent említett esetben eljáró önkormányzati képviselők egyike. A szakember rámutatott: ott, ahol a jogszabály lehetővé teszi haszonállat tartását, az állatok ürülékét fedett tárolóba kell engedni. Azonban, ha a trágya az udvaron bűzölög, legtöbbször a képviselőknek szólnak – akiknek egyébként semmiféle intézkedési joguk nincs. Úgy vélik: tartós megoldást csak a gazdák magatartás-változása hozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!