Makó és környéke

2008.08.17. 22:18

Nem ártott a Marosnak a nehézfém

Címkék#Makó

Makó - Nem érte károsodás a Marost a romániai vízgyűjtő területen egy hónapja történt nehézfém-szennyeződés miatt: a valószínűleg csekély mennyiségű, ártalmas vegyi anyag feloldódott. A rendszeres vizsgálatok tanúsága szerint a folyó egyébként is tiszta – ezt tapasztalják a víz szerelmesei is.

Szabó Imre

Az elvégzett vizsgálatok tanúsága szerint nem károsodott a Maros a folyó vízgyűjtő területén, Romániában egy hónapja történt nehézfém-szennyeződés ellenére. A víz minden más szempontból is tisztának mondható – tájékoztatta lapunkat Bérczi Barnabás, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség laborvezető-helyettese. Mint annak idején megírtuk, július 16-án a romániai Nagylupsa melletti tározóból kisebb gátszakadás miatt savas és nehézfémtartalmú szennyezett víz került az Aranyos-patakba. Bár erről a román hatóságok nem értesítették a magyar társszerveket, miután a történtek nyilvánosságra kerültek, elrendelték a Maros vizsgálatát. Akkor nem észleltek problémát a szakemberek.

Mivel a gátőrök nap mint nap szemmel tartják a folyót, és nem tapasztalták jelét a biológiai egyensúly felbomlásának, rendkívüli vizsgálatokat azóta nem végeztek, csupán az egyébként is szokásosakat. Ennek keretében két helyen vesznek mintát: hó elején ott, ahol a folyó belép Magyarországra, hó közepén pedig a Tisza-torkolat közelében. Így a folyó teljes, negyvenkilenc kilométeres szakaszáról kaphatnak képet a szakemberek.

A Maros látványa is megnyugtató. Fotó: Tésik Attila

A Maros látványa is megnyugtató. Fotó: Tésik Attila
A Maros vízminőségével kapcsolatban a legutóbbi vizsgálat megnyugtató eredményt hozott, hiszen a folyó az évszaknak és a hidrometeorológiai viszonyoknak megfelelő. Nemcsak nehézfém-szennyeződés nyomait nem sikerült kimutatni – ez valószínűleg csekély mennyiségű volt és felhígult –, de minden más tekintetben is jónak mondható a víz, például szalmonellától is mentes. Egyedül a foszfáttartalom magasabb valamivel a határértéknél, ez azonban természetes folyamat eredménye, és komoly kockázatot nem jelent.

Tisztul a folyó

A Maros szerelmesei azt mondják, érezhető, hogy a víz tisztább, mint volt néhány éve, évtizede. Ennek jele, hogy a vízminőségre érzékenyen reagáló kagylófajok újra megtelepedtek a Marosban, de ugyanezzel magyarázható a kérészlárvák felbukkanása is – az idei tiszavirágzásról lapunkban is beszámoltunk. A további javuláshoz mindenekelőtt az kell, hogy a folyó romániai szakaszán mind több település oldja meg a szennyvíztisztítást úgy, ahogyan azt ideát például Makó tette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!